Salas maakt derde doelpunt; Chili verspeelt voorsprong in laatste minuut

ROTTERDAM, 18 JUNI. De Chileense aanvoerder Ivan Zamorano eerde na de wedstrijd tegen Oostenrijk (1-1) zijn aanvalspartner Marcelo Salas. “Ik ben er trots op dat ik met de beste twee spelers van de wereld mag spelen, met Ronaldo bij Inter en met Salas bij Chili”, zei de veteraan. Salas scoorde gisteravond weer, zijn derde doelpunt bij dit toernooi. Maar net zoals vorige week tegen Italië was het niet genoeg voor de overwinning.

In de tweede minuut van de blessuretijd wist Oostenrijk toch nog de gelijkmaker te maken. Invaller Ivica Vastic krulde bij de laatste doelpoging de bal in de kruising. De Chilenen waren ontgoocheld en grepen vertwijfeld naar hun hoofd. Bondscoach Nelson Acosta begreep er niets van dat zijn ploeg de zege nog uit handen had gegeven. “Die speler stond helemaal vrij voor het doel, hij mocht zich ook nog omdraaien en schieten.”

Chili zal nu de laatste wedstrijd, volgende week dinsdag tegen Kameroen, moeten winnen om nog kans te maken op de volgende ronde. Als Italië van Oostenrijk wint, hebben de Zuid-Amerikanen zelfs genoeg aan een gelijkspel. Maar aan die mogelijkheid wil Acosta nog niet denken. “Ik heb genoeg van gelijke spelen, we moeten nu maar eens winnen”, zei de coach.

Na het duel tegen Italië waren de verwachtingen van Chili hooggespannen. De ploeg stelde in Saint-Etienne echter teleur tegen het stugge Oostenrijk. Pas toen de tegenstander na rust een beetje uit zijn schulp kroop, kregen de Chilenen een paar kansen. Moises Villarroel kwam vrij voor het doel, maar faalde. In de zeventigste minuut was het toch raak. Zamorano kopte een voorzet van Sierra op het doel, keeper Koncel stopte de bal met een katachtige beweging, maar Salas was er met zijn dijbeen bij voor de rebound. Koncel grabbelde naar de bal, kreeg hem vlak achter de lijn te pakken en schoof hem snel naar voren. De Egyptische arbiter Ghandour trapte er niet in hoewel de Oostenrijkers heftig protesteerden.

De buit leek toen binnen voor Chili. “Op het einde geloofde ik ook niet meer in een gelijkspel”, bekende de Oostenrijkse bondscoach Herbert Prohaska. De oud-international vond de 1-1 wel verdiend. “Mijn ploeg vocht als leeuwen. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt.” Prohaska acht, met de zware wedstrijd tegen groepsleider Italië nog voor de boeg, Oostenrijk nog niet kansloos. “We hebben een goede verdediging en daarom hoeven we niet bang te zijn voor de Italianen. We moeten nu een keer als eerste ploeg scoren.” Zijn Chileense collega Acosta: “Wij verdienden de overwinning. Ik kan ook niet verklaren waarom we niet hebben gewonnen.”

Bij Chili viel Salas ondanks zijn doelpunt tegen. Zamorano was beter op dreef. De aanvaller werkte negentig minuten keihard. “Hij heeft een groot hart”, oordeelde zijn collega-aanvoerder van Oostenrijk, Toni Polster. De grote kans van Zamorano leek in de 62ste minuut te komen, maar Salas speelde hem bij een snelle uitval van Chili verkeerd aan. De captain nam het zijn jongere ploeggenoot na afloop niet kwalijk. “Salas zal zich hier nog laten zien”, voorspelde Zamorano.