Restaurant; Op zoek naar informateurs

Restaurant Le Bistroquet Lange Voorhout 98 Den Haag, tel. 070-3601170 Ma t/m vr: lunch van 12-14u diner van 18-22u30

De foto hangt weggestopt achter de bar. Als een restant van een ver verleden. De gast die er naar vraagt, krijgt hem te zien. Maar liever heeft de patron aandacht voor de culinaire kant van zijn zaak.

Le Bistroquet. De naam is een foto: twee heren die enigszins samenzweerderig samenscholen bij een glas wijn. Voor Dries van Agt en Hans Wiegel was het in 1977 een pose, voor de zaak werd het een loden last. Welke Nederlander kende niet Le Bistroquet, maar wie ging er nou eigenlijk eten?

Wij waren altijd aan de zaak voorbij gegaan. Te dicht bij het werk en bovendien in de weekeinden gesloten. De lopende kabinetsformatie dreef ons naar het Lange Voorhout. Wie weet troffen we er een verdwaalde informateur of een loslippige onderhandelaar. Of wellicht Frits Bolkestein en Els Borst die bij kaarslicht het dossier gezondheidszorg doornamen.

Fout, de onderhandelaars en informateurs laten zich tijdens hun niet aflatende reeks onderhandelingen bedienen: 's middags keurig een broodje, 's avonds iets warms. Maar altijd snel en nooit uitbundig. Hollandse zuinigheid en een strikt vergaderschema houden de politici gevangen in de seniorenkamer van de Senaat.

Daar zullen ze nog spijt van krijgen. Le Bistroquet heeft een fijne keuken en een prachtige wijnkaart. Als soberheid en vlijt die ene dame en vijf heren tot een vergelijk brengen, valt er wellicht iets te vieren. Wat dachten ze van een fles Château Mouton-Rothschild '85 (à raison van ƒ 198)?

Wij kozen voor een lichte lunch (een menu van drie gangen voor ƒ 55) en werden direct verrast met warme broodjes: naturel, met olijf en tomaat, en met spekjes en tijm. Een Chileense Chardonnay (ƒ 9 per glas) past prachtig bij de carpaccio van ossenhaas, die met geschaafde Parma-kaas en flinterdunne schijfjes truffel heerlijk is afgemaakt.

We monsteren de zaak. De aankleding is een tikkeltje Haags en dus aan de stijve kant. Een enkel tafeltje bij het raam en verder vooral nissen met rood pluche, waar de gast de vertrouwelijkheid van zijn conversatie bewaard weet. Hier fluistert de clientèle nog beschaafd en branden de kaarsen in zilveren kandelaars.

Na de carpaccio volgt een gegratineerde zeeduivel op een bedje van aardappelpuree met een beurre blanc - de laatste niet te zwaar en ook niet te overheersend. Maar heerlijker nog is de lamsoor bij de vis. Oh zilte zoetheid, zo zelden voorhanden en zo verrukkelijk van smaak. Wie weet tovert de keuken de volgende keer wel een gang met zeekraal, mijmeren we als de borden al lang weer zijn weggehaald.

De derde gang maakt nerveus. Iets met rabarber, hadden we verstaan. Rabarber: ah jakkes. Wie heeft het niet op tafel gehad, zo'n soepige substantie met zure draden, waaraan de suiker met kilo's tegelijk moest worden toegevoegd om de smaak te redden. Mis. We krijgen een prachtige compositie geserveerd: een bolletje Italiaans ijs, gegarneerd met vruchten op een laagje rabarbercrême. Het ijs en de vruchtjes vertrouwen we blindelings, maar de rabarber wekt automatisch ons wantrouwen. Voorzichtig nemen we een proefje. En de verrassing is compleet: of er een engeltje over je tong streelt, zo zacht.

Le Bistroquet heeft sinds drie jaar een nieuwe keuken en een nieuwe formule, begrijpen we. Een jonge kok (John van Zijl) en een jonge patron (Jan Lindeboom) proberen met Franse en Italiaanse specialiteiten een nieuw publiek te trekken. U hoeft niet te wachten tot u een Van Agt of een Wiegel bent, liever niet.

Bij de koffie wagen we het erop. Waar is de foto? Achter de bar, krijgen we te horen. Toch maar even gekeken. En inderdaad, in de omgeving van de sherry, de cognac en de amaretto ontwaren we Dries & Hans, twee heren tevreden met zichzelf en met hun kabinet.

Wij verlaten Le Bistroquet ook in tevreden staat. Op het Voorhout, voor het oude winterpaleisje van Emma, knikken we naar gele Nana, die kleurige creatie van Niki de Saint-Phalle. En we hadden het idee dat ze naar ons knipoogde.

    • Kees van der Malen