Reizen

Fietsroutes

Trekkershutten, boerencampings, NIVON-natuurvriendenhuizen, NJHC-herbergen en natuurkampeerterreinen. Wie met de fiets er op uit wil, vindt op de losbladige kaarten (1:150.000) van de Stichting Landelijk Fietsplatform allerlei mogelijkheden om te overnachten. Verder telefoonnummers van fietsverhuurbedrijven en uitgebreide routebeschrijvingen.

*Landelijke Fietsroutes deel 1 en 2, ƒ 32,50 per deel (geniet), ƒ 38,50 (spiraalband). Uitg Buijten & Schipperheijn. ISBN 90 6064 955 9/953 2

Kampeerabonnement

Met ingang van dit seizoen is het mogelijk in Limburg een abonnement te nemen op diverse 'kwaliteitscampings' (3 tot 5 sterren) in Limburg. Er moet bij ten minste twee verschillende campings worden overnacht. Het abonnement bestaat uit een stempelkaart en een voucherboekje en is geldig tot 1-1-2000. Met dit abonnement is het mogelijk een trektocht door Limburg te maken, vanaf Recreatiepark Leukermeer in het noorden tot Cottesserhoeve bij Vijlen.

*Inl VVV-Limburg afd res 043-6017345: 9 nachten voor ƒ 270, 15 voor ƒ 390

Weer- en klimaatgids

Niemand kijkt meer op van een 'last minute booking' naar het verre Oosten, diepe Zuiden of hoge Noorden. Reizen naar verre windstreken zijn populair. Wie zich voorbereidt op zo'n reis kan in de 'Weer- en klimaatgids voor de wereldreiziger' lezen of een paraplu moet worden meegenomen of een zonnehoed. Wordt het een extra fleece of juist een wind-breaker tegen de harmattan-woestijnwind in Mali die 'buitengewoon onaangenaam' kan zijn? En hoe wapenen we ons in Centraal-Azië tegen de voorspelde 'extreme weertypen'?

*Weer- en klimaatgids voor de wereldreiziger, Maria Harding. Uitg Elmar. ƒ 27,50. ISBN 90 389 0664 1

Vogelpark

Eén van de grootste vogelparken ter wereld bevindt zich in het Belgische Henegouwen aan de Rijksweg 56, een uur gaans van Brussel. Meer dan 2500 vogels behorende tot circa 300 exotische en inheemse soorten, leven daar in het Parc Paradisio. Er zijn speciale biotopen in de tropische serre, het moeras en de woestijnserre.

*Parc Paradisio, 7940 Cambron-Casteau. Open dag. vanaf de Paasvakantie t/m Allerheiligen van 10-18u. Volw ƒ 23, kind. ƒ 15,50, 65+ ƒ 20,50. Internet: http//www.Paradisio.be. Inl 00-32-68 454653

Michelin

Je bent Nederland nog niet uit of de V-snaar breekt. Geen nood, je hebt de beroemde groene Michelingids bij je en je blijkt midden in de bossen van het Gaumeland te zijn geraakt. In afwachting van de Belgische wegenwacht pak je de gids. Vlakbij is de abdij van Orval (Orval=gouden vallei). Je leest over de miraculeuze forel die de ring van Mathilde, hertogin van Lotharingen, terugbracht, over de cisterciënzer-monniken en de verwoestingen door de sans culotten. Wat zou je veel kunnen zien als je nooit autopech had.

*Michelingids België Luxemburg. ƒ 29,75

Draagvleugelboot

Wie zich eens op een aparte manier van Wijk bij Duursteden naar Dordrecht wil verplaatsen, kan nu terecht in de draagvleugelboot die sinds deze week tussen beide plaatsen vaart. Op het traject worden tien tussenstops gemaakt, o.a. in Vianen, Schoonhoven en Ridderkerk. De boot vaart volgens een vaste dienstregeling en haalt een snelheid van 65 km/u. Fietsen kunnen mee. Enkele reis Wijk bij Duurstede-Dordrecht kost ƒ 40. Reisduur: iets meer dan drie uur.

*Reserveren: bij de VVV-kantoren in het Lek-gebied of via 06-51124000. In mei en sept afvaarten op vr, za, zo. In juni, juli en aug op wo t/m zo

Landgoederen

Je tent opslaan in de voortuin van een heuse baron of gravin is minder vreemd dan het lijkt. Het boekje 'Kamperen en logeren op landgoederen en kastelen in Nederland' biedt een overzicht van 24 buitenplaatsen met recreatiemogelijkheden, variërend van trekkershutten tot kampeerplaatsen en van Finse bungalows tot theekoepels die te huur zijn voor recepties.

*Kamperen en Logeren op landgoederen en kastelen in Nederland, Karin van Lier. Uitg Elmar. ƒ 24,50. ISBN 9038906633

Groesbeek

De gemeente Groesbeek heeft acht wandelroutes gebundeld in vier dunne boekjes. Van elke route wordt het karakter vermeld, zoals: 'bebost en halfopen heuvellandschap' of 'glooiend landbouwgebied, met diepe ravijnen doorsneden steile stuwwalhelling boven het Maasdal'. Wandelingen van rond de tien kilometer, met route-aanwijzingen en uitweidingen over bezienswaardigheden.

*Wandelen in Groesbeek. ƒ 3,50 per stuk, ƒ 10 voor alle vier.

Wieden

Het belangrijkste laagveenmoeras van West-Europa ligt in de Kop van Overijssel. Het best is het dit natuurgebied laag bij de sloots te bezoeken, met de kano dus. Routes van 8 tot 14,5 km, resp 1,5 tot 3 uur varen, staan in het overzichtelijke mini-gidsje 'Verrassende kanoroutes door De Wieden'. Ook opgenomen zijn adressen en telefoonnummers van kanoverhuurbedrijven, eet- en overnachtingsmogelijkheden.

*Verrassende kanoroutes door De Wieden. ƒ 6,95 bij VVV's Kop van Overijssel of te bestellen via 0546-535535 (excl. verzendkosten)