Rebellen Bissau verliezen terrein

DAKAR/LISSABON, 18 JUNI. Re- geringsgetrouwe eenheden in Guinee-Bissau lijken de militairen die anderhalve week geleden in opstand kwamen tegen president João Bernardo Vieira, in het defensief te hebben gedrongen. Tegelijkertijd onderneemt buurland Gambia pogingen te bemiddelen tussen de strijdende partijen.

Volgens de Guinee-Bissause minister van Buitenlandse Zaken, Fernando Delfim da Silva, zijn regeringsgetrouwe soldaten er in geslaagd de rebellerende militairen terug te slaan, richting vliegveld. De minister zei dit gisteren in Lissabon. Volgens eerder gedateerde berichten van Senegalese zijde, die pas gisteren in de openbaarheid kwamen, hebben de muitende militairen hun kazerne in de buurt van het vliegveld moeten verlaten, van waaruit zij op 7 juni met hun opstand begonnen. Troepen uit Senegal en Guinee schoten vorige week de regering van Guinee-Bissau te hulp.

Als gevolg van hevige artilleriegevechten zijn honderdduizenden burgers de afgelopen dagen de hoofdstad Bissau ontvlucht. Buitenlanders zijn geëvacueerd naar Dakar, de hoofdstad van Senegal, terwijl volgens de VN-hulporganisatie Wereldvoedsel Programma (WFP) meer dan driekwart van de 300.000 inwoners van Bissau op de vlucht is geslagen. Veel mensen bivakkeren thans in de rijstvelden buiten Bissau. Volgens het WFP verblijven ten minste 100.000 vluchtelingen in de buurt van de stad Mansoa, op ongeveer 60 kilometer afstand van de hoofdstad.

Of de rebellerende militairen inderdaad aan de verliezende hand zijn, is overigens onduidelijk. Volgens militaire bronnen in Senegal hebben regeringsgezinde troepen en Senegalese eenheden de garnizoensbasis Bra afgelopen zaterdag al veroverd. Ook zouden de rebellen, die het vliegveld van Bissau in handen hebben, op andere plaatsen zijn teruggedrongen. Maar vanuit Guinee-Bissau zelf is geen bevestiging gekomen van deze berichten.

De Gambiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mamadou Lamin Sedat Jobe, sprak gisteren in Bissau met regeringsvertegenwoordigers in een poging een staakt-het-vuren tot stand te brengen. De rebellerende militairen hebben laten weten dat zij minister Jobe ook willen ontmoeten, maar dan in hun hoofdkwartier in Bra. Dat zou er op duiden dat de garnizoensbasis in ieder geval nog gedeeltelijk in handen is van de rebellen. Volgens een Portugese journalist ter plekke houden de rebellen nog stand in sommige delen van de basis, en hebben ze hun posities versterkt met zware artillerie. (Reuters)