Pvc-productie in Italië onder druk

MILAAN, 18 JUNI. De chemische productie in het noordoosten van Italië dreigt de komende dagen grotendeels stil te vallen doordat de overheid om milieuredenen heeft gelast een afvoerbuis af te sluiten. Het betreffende chemiecomplex Porto Marghera is eigendom van de bedrijven Enichem en EVC. Het laatstgenoemde concern, dat in handen is van Enichem en het Britse chemiebedrijf ICI, is de grootste pvc-producent van Europa en staat genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs.

De twee bedrijven lozen hun koelwater via de leiding in de Adriatische Zee. De lagune van Venetië, die er vlakbij ligt, zou er ernstig door zijn vervuild. Gisteren hielden de werknemers al een protestdemonstratie. Als het riool niet meer mag worden gebruikt, kunnen er 20.000 arbeidsplaatsen in het gedrang komen. Enichem en EVC hebben juridische stappen in voorbereiding om de definitieve sluiting van de afvoer tegen te houden.

Een woordvoerder van EVC noemde de leiding van cruciaal belang voor de twee concerns. Het milieu wordt er volgens hem niet mee geschaad. (ANP)