Poolse machinisten leggen treinverkeer stil

WARSCHAU, 18 JUNI. Een staking onder machinisten heeft gisteren een groot deel van het treinverkeer in Polen stilgelegd. Dertig procent van het personenvervoer kwam tot stilstand, terwijl van de goederentreinen ruim zestig procent uit de dienstregeling werd geschrapt. Er vielen 266 treinen uit voor personenvervoer wat een chaos veroorzaakte onder reizigers die hun plaats van bestemming niet konden bereiken.

President Jan Janik van de Poolse Spoorwegen schat dat de schade 11 miljoen zloty's per dag bedraagt, zo'n 6,2 miloen gulden.

De staking werd uitgeroepen toen afgelopen week bleek dat niet over een loonsverhoging voor treinmachinisten viel te onderhandelen. Zij hadden een loonsverhoging van 300 zloty's per maand (166 gulden) geëist. Namens de vakbond voor machinisten PKP verklaarde bestuurder Jan Zaborowski dat de staking op de eerste dag een groot succes is geweest. Volgens hem is het de bedoeling dat de acties zich de komende dagen verder zullen uitbreiden. De treinstaking veroorzaakte vooral veel overlast in dichtbevolkte industriële gebieden rond Warschau, Lodz en Katowice. (Reuters)