Pharming Group naar de beurs

AMSTERDAM, 18 JUNI. Het Leidse farmaceutische bedrijf Pharming Group, onder meer bekend van de transgene stier Herman, gaat naar de beurs. De biotech-onderneming krijgt vanaf 2 juli notering aan de Easdaq, de Europese beurs voor snelgroeiende bedrijven. Pharming geeft daartoe 4,1 miljoen nieuwe aandelen uit, waarmee het bedrijf 100 tot 120 miljoen gulden binnen hoopt te halen.

De commissie voor het bank- en financiewezen in België en de Easdaq-marktautoriteit hebben de prospectus van Pharming Group inmiddels goedgekeurd. Dat geldt ook voor de Nederlandse toezichthouder op de beurs, de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Het syndicaat van banken dat de beursgang begeleidt wordt aangevoerd door de Nederlandse bank MeesPierson. Verder nemen de Amerikaanse bank BA Robertson Stephens en de Franse bank Paribas deel. Bij plaatsing van alle nieuwe stukken is circa 30 procent van Pharming op de beurs verhandelbaar. Bij grote interesse kunnen de syndicaatleden en het Brusselse beursgenootschap Puilaetco maximaal 615.000 aandelen extra toewijzen, de zogeheten green shoe.

Pharming wil de opbrengst van de emissie gebruiken voor de verdere ontwikkeling van zijn farmaceutische producten. De eerste twee daarvan zijn nu in het stadium van de klinische test. Ook voor de bouw van productie-faciliteiten is nieuw kapitaal nodig.

Het eerste product waarmee Pharming de markt op wil is humaan alfa-glucosidase, een enzym waarmee de ziekte van Pompe kan worden behandeld. Volgens Pharming zijn daarmee in de onderzoeksfase al goede resultaten geboekt. De ziekte van Pompe heeft een dodelijke afloop en is erfelijk.

Tot de huidige aandeelhouders van Pharming behoren het Amerikaanse Rode Kruis, de Amerikaanse onderneming AutoImmune en ABN Amro Participaties en NPM Capital. Deze twee participatiemaatschappijen hebben in april respectievelijk 13 en 11 miljoen gulden in het bedrijf gestoken.

Pharming (120 medewerkers) heeft nu tien vestigingen in Nederland, België, Finland en de Verenigde Staten. Naast preparaten voor genetische defecten ontwikkelt ze producten voor chirurigische ingrepen en zware bloedingen en voor behandeling van infectieziekten, huid- en botbeschadigingen en hart- en vaatziekten.