Orangist

Over kleurenpreferenties valt te discussiëren, net als dat, tegen de bekende regel in, volop ook over andere kwesties van smaak wordt gedaan. Sommigen houden niet van de kleur oranje, wat men in deze periode van oranjevoetbalgekte des te beter begrijpen kan.

Iets heel anders is het echter wanneer Max Pam (NRC Handelsblad, 13 juni), met plezier een paar anti-stemmen citerend, zelfs Goethe als anti-orangist voorstelt, op grond van een kennelijk niet plaats gehad hebbende lectuur van diens Farbenlehre. Over de kleur oranje verklaart hij daarin integendeel uitermate positief: Gibt dem Auge das Gefühl von Wärme und Wonne, in dem es die Farbe der höhern Glut sowie den mildern Abglanz der untergehenden Sonne repräsentiert. Deswegen ist sie auch bei Umgebungen angenehm und als Kleidung in meht oder minderm Grade erfreulich und herrlich.

Niet dat men het daarmee eens hoeft te zijn, maar Goethe was dus wel 'caviar to the columnist'.

    • J.R. Evenhuis