Op knooppunt A2/A9; Vier doden bij ongeluk autosnelweg

ROTTERDAM, 18 JUNI. Bij een ongeval op het verkeersknooppunt Holendrecht bij Amsterdam zijn vanmorgen vier inzittenden van een personenauto om het leven gekomen. De chauffeur is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde rond zes uur in de scherpe bocht van de A2 Utrecht-Amsterdam naar de A9 richting Schiphol. De auto, komend uit de richting van Utrecht, vloog uit de bocht, schampte de vangrail en botste vervolgens op de vluchtstrook tegen een tijdelijke afzetting van Rijkswaterstaat. De afzetting was daar geplaatst in verband met wegwerkzaamheden die afgelopen nacht plaatshadden. Twee automobilisten en een toevallig passerende politie-eenheid hebben de slachtoffers eerste hulp gegeven. Vier inzittenden zijn echter ter plaatse overleden. De precieze toedracht van het ongeluk was rond het middaguur nog niet bekend, maar de politie vermoedt dat de chauffeur te hard heeft gereden. Door de werkzaamheden geldt in de bocht een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Automobilisten die in de bocht te hard rijden, worden door een elektronisch bord gewaarschuwd.

Op de A2 en de A9 was na het ongeluk maar één rijstrook beschikbaar. Daardoor ontstond tijdens de ochtendspits een file van ruim twintig kilometer. De politie adviseerde automobilisten uit de richting Utrecht om via de A1 naar Amsterdam te rijden. Rond acht uur vanmorgen zijn beide rijbanen weer vrijgegeven, maar de politie verwachtte dat het verkeer nog geruime tijd hinder zou ondervinden van de opstopping.

Op snelwegen in Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 140 mensen als gevolg van een ongeluk, blijkt uit cijfers van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer in Heerlen. In totaal komen per jaar ongeveer 1.200 mensen om in het verkeer. De meeste slachtoffers vallen op wegen waar maximaal 80 kilometer per uur mag worden gereden. De gevaarlijkste snelweg in Nederland is de A7 van Groningen via de Afsluitdijk naar Noord-Holland. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid maakte vorig jaar in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een top vijftig van gevaarlijke hoofdwegen. In de top dertig komt de A7 vier keer voor. Ook de A4 bij Halsteren en de A10, de ring om Amsterdam, staan bij de eerste dertig van de lijst. De N58 van Breskens naar Groede is volgens de onderzoekers de gevaarlijkste weg in Nederland.