Omzet uitgevers groeit tot 7,5 miljard gulden

De omzet van de georganiseerde uitgeverijbranche is vorig jaar incluis export gestegen tot ruim boven de 7,5 miljard gulden. Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) stelt in zijn jaarverslag 1997 dat vooral de markt van het algemene boek opvallend is gegroeid. De omzet steeg met 12 procent tot een totaal van ongeveer 1 miljard gulden. De gemiddelde prijs per gekocht boek ging licht omhoog tot 25,20 gulden.

Verder boekten de dagbladen 7 procent meer advertentieomzet. Ook verbeterden de reclamebestedingen bij publieksbladen en vaktijdschriften met respectievelijk 8,1 en 8,9 procent. Het aandeel van de personeelsadvertenties in kranten leverde een uitbreiding van 35 procent op. In betaalde oplage bleef de dagbladpers op peil: 4,7 miljoen exemplaren. De publieks- en opinietijdschriften kenden vorig jaar een totaal verspreide oplage van 17,3 miljoen tegen 17 miljoen in 1996.