OEUFS DURS EN VINAIGRETTE

Hardgekookte eieren zijn bij warm weer een uitkomst. Ze kunnen dan dienen als voedzame aanvulling van een uitgebreide salade zodat er niet serieus gekookt hoeft te worden. Als lunchgerecht zijn ze ook erg in trek in combinatie met sardientjes uit blik en goed stokbrood of ander brood met een lekkere krokante korst.

Bereiding: Vermeng de rode ui met de wijnazijn en zout en peper naar wens in een kommetje. Roer tot het zout is opgelost en voeg dan lepelsgewijs de olijfolie toe. Afhankelijk van de smaakintensiteit van de wijnazijn en de olijfolie moeten er circa 5 eetlepels door de vinaigrette worden geroerd; voor dit eiergerecht moet de saus enigszins aan de rinse kant zijn zodat de toevoeging van die laatste eetlepel olie een kwestie van proeven is. Snijd de afgekoelde hardgekookte eieren in dunne plakjes; gebruik voor een mooi resultaat daarvoor een eiersnijder.

Leg de plakjes dakpansgewijs en in rijtjes naast elkaar op een platte serveerschaal; laat tussen de rijtjes een vingerbreedte speling. Lepel de vinaigrette in een rechte lijn over de plakjes ei zodat de fijngehakte ui een rood spoortje trekt over de gele dooiers. Strooi tot slot de peterselie over de plakjes ei. Neem de sardientjes voorzichtig uit de blikjes, laat ze even uitlekken en leg ze kop aan staart tussen de rijtjes met ei. Dit gerechtje kan ook geserveerd worden als voedzame aanvulling van de salade macedoine de legumes (recept 15 juni) ter vervanging van de suggestie om de resterende zelfgemaakte mayonaise te serveren over hardgekookte eieren.

Die mayonaise kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden over een tomatensalade met bieslook. Maar wat men met een restje zelfgemaakte mayonaise kan doen is in feite overbodige informatie. Het smaakt overal lekker bij, zelfs over een stuk warm Turks brood. Een levensgevaarlijke restje, dat is wat het is. Eerst maar die hardgekookte eitjes met pittige vinaigrette in combinatie met sardientjes uit blik geprobeerd.

Voor 2 personen als lunch- of bijgerecht.

Voor de vinaigrette

3 theelepels. zeer fijngehakte rode ui

2 eetlepels goede rode wijnazijn

zout en versgemalen zwarte peper

5 tot 6 eetlepels olijfolie extra vierge

2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie

5 eieren, hardgekookt

2 x 90 gram sardientjes in olijfolie (uitlekgewicht)

    • Florine Boucher