Nijmegen ziet af van omstreden woontorens

NIJMEGEN, 18 JUNI. Er zouden zes grote woontorens komen, het worden slechts appartementen en 'stadswoningen' die “zich voegen naar de historische binnenstad”. Het zou 'Flash Gordon' gaan heten, het wordt gewoon 'Hessenberg'. In Nijmegen is deze week het nieuwbouwplan voor de Hessenberg officieel gepresenteerd aan de buurtbewoners.

Het plan is ontwikkeld als alternatief voor het nieuwbouwproject Flash Gordon, dat al in 1991 werd ontwikkeld, maar dat vanaf het begin op felle protesten stuitte van omwonenden en maatschappelijke organisaties in Nijmegen. Flash Gordon was een bekroond ontwerp in een Europese architectuurprijs en voorzag in de bouw van zes grote woontorens bovenop een grote ondergrondse parkeergarage in de Benedenstad. Voor de bouw, waarmee de raad al had ingestemd, zou het monumentale Weeshuis (waarvan delen stammen uit de Middeleeuwen), de Titus Brandsma-kapel en vijftien onlangs gerenoveerde woningen gesloopt moeten worden. De bouw zou vijftig miljoen gulden gaan kosten.

De gemeenteraadsverkiezingen in maart zorgden voor een ommekeer. Er kwam een college waarin behalve PvdA en CDA ook GroenLinks zitting nam en die wist te bewerkstelligen dat er een alternatief ontwikkeld mocht worden voor Flash Gordon. Dat alternatief werd gisteren gepresenteerd. Het belangrijkste verschil met het oorspronkelijke bouwplan: het Weeshuis, de kapel en de gerenoveerde woningen blijven staan. Architect D. Pouderoyen maakte een ontwerp waarin het Weeshuis volgens hem “op verantwoorde wijze” wordt omgebouwd tot een complex met luxe appartementen.

Het groen rondom het Weeshuis - waar de woontorens moesten verrijzen - wordt een parkje. Om het park worden in het alternatief appartementen en 'stadswoningen' gebouwd, gestapelde woningen met de voordeuren op de begane grond. Ondergronds zijn er parkeerplaatsen voor de bewoners; op het Joris Ivensplein wordt een parkeergarage gebouwd als vervanging van de garage die onder de woontorens gepland was.