NAVO verwacht nu daden van Miloševic

WASHINGTON, 18 JUNI. De internationale gemeenschap gaat voorlopig door met de voorbereiding van militaire stappen tegen Joegoslavië wegens het optreden van de Serviërs in Kosovo - dit ondanks de toezeggingen van de Joegoslavische leider Miloševic in Moskou.

Diverse Westerse woordvoerders lieten gisteren weten Miloševic niet op zijn woord te geloven en zich pas iets van zijn beloften aan te trekken als ze door daden worden gevolgd. Volgens de Amerikaanse gezant voor ex-Joegoslavië, Robert Gelbard, komt de Contactgroep voor ex-Joegoslavië volgende week woensdag in Bonn bijeen om “uit de eerste hand” van de Russen - die lid zijn van de Contactgroep - te horen wat er in Moskou met Miloševic is besproken.

Miloševic beloofde dinsdag in Moskou een dialoog met de Albanezen in Kosovo, maar hij weigerde gevolgd te geven aan de eis van de internationale gemeenschap om zijn speciale veiligheidstroepen uit Kosovo terug te trekken.

De NAVO, zo meldt onze correspondent in Brussel, zet daarom onverminderd de voorbereidingen van militair optreden tegen de Serviërs in Kosovo voort.

De NAVO-ambassadeurs, die gisteren hun wekelijkse vergadering hielden, wachten nog op bewijzen dat het Miloševic ernst is. “Miloševic heeft geen goede reputatie op het punt van het houden van zijn beloften”, zei gisteren een NAVO-woordvoerder. “We moeten zien of het gaat om een vertragingstactiek of een poging de internationale gemeenschap te verwarren.” De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, waarschuwde gisteren in een radio-interview: “Als hij zich niet houdt aan de beloften die hij heeft gedaan en niet antwoordt op wat de internationale gemeenschap hem heeft gevraagd, zal hij echt grote problemen krijgen.”

Wanneer de NAVO-militairen hun plannen afronden voor militair optreden in Kosovo, zoals luchtaanvallen, wordt bewust vaag gelaten. “We willen Miloševic geen deadline stellen, alsof hij tot die tijd zijn gang kan gaan”, aldus een NAVO-functionaris. Tot zover onze correspondent.

Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft laten weten “concrete daden” en “duidelijke signalen van goede wil” van Miloševic te verwachten. Dat zei OVSE-voorzitter Bronisaw Geremek in Wenen.

Rusland stuurt op korte termijn twee onderministers van Buitenlandse Zaken naar Kosovo om er, na het gesprek van Miloševic en de Russische president Jeltsin, te bekijken of de kloof tussen de Albanezen en de Serviërs kan worden gedicht. (Reuters, AP, AFP)