Na advies justitie; Rechter niet op excursie in rel-buurt

AMSTERDAM, 18 JUNI. De Amsterdamse hoofdofficier Vrakking heeft kinderrechter H. de Groot afgeraden om vrijdag een rechtszaak tegen drie Marokkaanse jongeren voort te zetten op een kinderspeelplaats in de wijk Amsterdam Overtoomse Veld.

De hoofdofficier wil “gezien de spanningen in de buurt een confrontatie tussen Marokkaanse jeugd en politie voorkomen”, zo deelt zijn woordvoerder mee.

De kinderrechter wilde naar de buurt komen om zich een beter beeld te vormen van de problemen van de Marokkaanse jongeren daar, maar ziet daar nu van af. “De hoofdofficier heeft meegedeeld dat hij de veiligheid niet kan garanderen, dan kun je als rechtbank niet eigenwijs zijn en moet je je daarbij neerleggen”, zegt persrechter J. Moors.

Niet bekend

Het advies van de hoofofficier wordt gesteund door de Amsterdamse politie. Een woordvoerder van de politie wil hier verder niet op ingaan. Hij wil alleen kwijt dat het in de buurt “over het algemeen rustig is, op kleine incidenten na”.

Die kleine incidenten bestaan volgens de woordvoerder vooral uit “verbale incidenten”. “Beschimpingen van politiemensen, dat soort dingen.”

Het Crisis Onderzoeks Team van de Rijksuniversiteit Leiden dat vorige week een rapport presenteerde over de toedracht van de rellen in Overtoomse Veld waarschuwde eveneens voor de spanningen in de wijk.