Levend schild

F Leeftijd: 19 Land: Sierra Leone Plaats: Koidu In Nederland sinds oktober 1997

“Ik kom uit Koidu, een plaats in het oosten van Sierra Leone. Ik had drie broertjes en vier zussen. Mijn vader had te maken met de handel in diamanten en goud. In de streek waar ik vandaan kom, zijn veel goud- en diamantmijnen. We hadden een rustig leven, totdat in januari 1992 de rebellen van het Revolutionary Union Front kwamen. Ze overvielen onze wijk. We hadden ons verstopt omdat we ze al schietend hoorden aankomen. Ze drongen ons huis binnen, verkrachtten mijn moeder, schoten mijn vader dood en namen mij mee. Ze roven wel vaker jonge jongens die als schild kunnen dienen als de regeringstroepen komen. Ik moest mee op hun rooftochten. We moesten wachten in het struikgewas, en na afloop moesten we de spullen inladen, soms ook gevangengenomen mensen. “Op een dag werden we op de truck aangevallen door het regeringsleger. De rebellen verstopten zich, en ik wist te ontsnappen. Ik had wat geld achterovergedrukt. Leden van een religieuze groep hebben gezorgd dat ik op een vliegtuig naar Europa ben gezet. “In het begin was ik hier helemaal in de war. Ik dacht: wat gaat er met me gebeuren. Ik woon nu met drie andere jongens in een bungalow op het terrein. We hebben allemaal dezelfde nationaliteit. Soms maken we een uitstapje. We zijn bijvoorbeeld naar het Dolfinarium geweest in Harderwijk. 's Avonds voetballen we. Ik vind het hier heel vredig. “Ik heb tot nu toe steeds negatieve antwoorden gekregen op mijn asielverzoek. Maar als ze me terugsturen, ga ik nog liever dood. Ik wil in Nederland blijven, studeren en trouwen met een Nederlands meisje.”

    • Annet van Eenennaam