Leonardo DiCaprio topscorer bij WK

Wanneer Oranje op het WK-voetbal zijn wedstrijden speelt, is Nederland grotendeels ontregeld. Op andere dagen lijkt het leven in stad en land gewoon door te gaan.

ROTTERDAM, 18 JUNI. “De klanten verschuiven hun tijden een beetje. Verder merk ik niet zoveel van het WK”, zegt Theo Heuft, eigenaar van Yab Yum. In het bekendste bordeel van het land is het vergeefs zoeken naar grote beeldschermen waarop klanten het voetbal in Frankrijk kunnen volgen. “Sommige meisjes hebben wel iets leuks omgedaan, zoals een oranje lintje of zo, maar verder doen we hier geen gekke dingen.”

Zijn Rotterdamse collega M. Rennert van Sexpaleis International ziet wel degelijk zijn omzet dalen, vooral als het Nederlands elftal speelt. “Afgelopen zaterdag was het een stuk minder druk en dan valt al gauw de helft van de omzet weg. Na zo'n wedstrijd zie je weer dat het aanzwelt.”

De kleine zelfstandige in de 'verwensector' slaat zich er ook wel doorheen, zo blijkt uit de reactie van 'Amanda' uit Rotterdam, die zichzelf in een mini-advertentie aanprijst als 'g. gevuld gevormd, slank, lief en ged., ongeb.' . “Een hoop mannen zijn gek op voetbal, maar een heleboel ook niet”, zegt Amanda. “Je weet het toch nooit in deze business. Het is bij ons altijd hollen of stilstaan.”

De supermarkten beleven topdagen als bondscoach Guus Hiddink zijn mannen het veld op dirigeert. Frisdrank, bier, chips, maaltijdsoep, panklare en kant-en-klaarmaaltijden vliegen dan de deur uit. Op dagen dat het Nederlands elftal speelt, is de omzet tien procent hoger, schat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, waarbij alle supermarkten zijn aangesloten. Hoewel tv-kijkende voetbalsupporters dezer dagen gemakkelijk willen eten, hebben veel pizzabezorgers het tijdens het WK voetbal juist rustiger. Voor sommige afhaal- en bezorgpizzeria's kan het grootste sportspektakel van 1998 niet kort genoeg duren. “Of ik meer bestellingen heb? Als er wordt gevoetbald, verkoop ik bijna niks”, zegt A. Essaed van Pizza Spidi in Gouda. “Ik zal blij zijn als het WK afgelopen is. Als het druk is ben ik blij, als het niet druk is ben ik boos. Goedemiddag.”

In de restaurants is het betrekkelijk rustig als Oranje speelt. “Je kunt de klok er op gelijk zetten”, verzucht Liesbeth Mijnlieff, eigenaresse van café-restaurant Amsterdam, die er trots op is dat er in haar uitspanning - het voormalige waterpompgebouw aan de Watertorenweg in de hoofdstad - van voetbalkoorts geen sprake is. “Ik geloof dat wij de enige tent in de stad zijn waar geen oranje te bekennen is”, zegt Mijnlieff. “Zaterdagavond hadden we een omzet zoals we die op dinsdag hebben. Het is gewoon een stuk minder. Maar dat hoort nou eenmaal bij ons vak. Daar moet je geen drama van maken.” Doorgaans is het noodzakelijk in het populaire café-restaurant aan het Watertorenplein een tafel te reserveren, maar aanstaande zaterdagavond is dat geheel overbodig. Oorzaak: dan voetbalt Oranje om negen uur tegen Zuid-Korea.

De bioscopen weten de gebruikelijke daling van het aantal bezoekers tijdens een evenement als het WK deze keer aardig op te vangen door een actie samen met de Postbank. Van 10 juni tot en met 12 juli kunnen bezoekers naar de film met transactiebonnen die ze hebben verkregen bij het pinnen bij een Giromaat. Deze bonnen kunnen aan de bioscoopkassa worden ingeruild voor een gratis tweede kaartje voor dezelfde film. “Dat loopt boven verwachting”, zegt Betty Pot van het Rembrandt-theater aan de Oude Gracht in Utrecht. “Het is een groot succes. En als Nederland snel uitgevoetbald is, wat wij natuurlijk niet hopen, trekt het toch weer aan.”

Pot ziet sinds het begin van het WK vooral 'koppeltjes' vrouwen aan de kassa van de bioscoop. Hun topscorer is Leonardo DiCaprio, de hoofdrolspeler in Titanic, terwijl Jackie Brown van Quentin Tarantino, met in de hoofdrol een vrouw (Pam Grier), goede tweede is. De science-fictionfilm Deep Impact is bij vrouwen minder populair. In groepsverband slaan vrouwen zelfs op de vlucht als Nederland speelt. In het Rembrandt-theater was Titanic zaterdag tijdens Nederland-België uitverkocht, ook al ging de rampenfilm zijn negentiende week in. Alle 190 stoelen in de zaal waren bezet.

Een hotline voor eenzame vrouwen, zoals die door een radiostation in Berlijn voor de duur van het WK in het leven is geroepen, kent Nederland (nog) niet. Nederlandse vrouwen die zich tijdens het WK voetbal in de steek gelaten voelen door hun partner, kunnen met bestaande lijnen bellen. Met de Vrouwentelefoon in Rotterdam bijvoorbeeld. Maar daar hebben ze sinds het begin van het WK nog niet één 'voetbalslachtoffer' aan de lijn gehad. Vrouwen die bellen, hebben meestal echte, vaak aan incest gerelateerde problemen.

De NOS zendt elke voetbalwedstrijd uit. Zelfs de WK-duels die door de week om half drie beginnen, worden goed bekeken. Engeland-Tunesië, afgelopen maandagmiddag vanaf half drie, trok in de eerste helft 900.000 kijkers, in de tweede helft ruim 1,3 miljoen. Diezelfde dag liep bij Roemenië-Colombia (aftrap 17.30 uur) het aantal kijkers op naar ruim 1,7 miljoen (eerste helft) en meer dan twee miljoen kijkers (tweede helft), terwijl het record voor deze week maandagavond werd bereikt met ruim drie miljoen kijkers tijdens de wedstrijd Duitsland-Verenigde Staten, die om negen uur begon.

Het WK is volgens een woordvoerster van de verkeersdienst van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen nauwelijks van invloed op het wegverkeer. Als Oranje op zaterdagavond speelt, zoals tegen België en Zuid-Korea, is het wat rustiger, terwijl er volgende week donderdagmiddag wellicht sprake zal zijn van een vroege avondspits, omdat veel mensen de wedstrijd Nederland-Mexico (aftrap 16.00 uur) thuis willen zien.

Anderen zullen de wedstrijd op het werk bekijken. Soms worden daar aparte voorzieningen voor getroffen. Zo heeft het (commerciële) reisbureau binnen de muren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Rijswijk aangekondigd een groot scherm te zullen opstellen waarop de wedstrijd kan worden gevolgd. Alsof het nog niet genoeg is, kunnen medewerkers die dag in de kantine terecht voor een Mexicaanse maaltijd.

Ook voor Nederland minder belangrijke wedstrijden worden op de werkplek gevolgd, zo ondervond de woordvoerster van de verkeersdienst maandagmiddag. “Toen ik bij de bank buitenlands geld voor mijn vakantie haalde, zag ik daar voetbal op televisie (Engeland-Tunesië, red.). Normaal gesproken kun je op dat toestel de beursberichten volgen.”

    • Ward op den Brouw