Koers Bols daalt na waarschuwing

ROTTERDAM, 18 JUNI. De koers van het aandeel BolsWessanen is vanochtend met 10 procent gedaald na een winstwaarschuwing van het bedrijf. Door problemen bij een dochterbedrijf in Thailand zal de nettowinst van het voedingsconcern in het eerste halfjaar 15 tot 20 procent lager zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. De koers daalde vanochtend binnen een paar minuten van 32,30 tot 27,40 gulden, een daling van ongeveer 15 procent. Rond het middaguur was de koers gestabiliseerd op 29 gulden, een verlies van ongeveer 10 procent.

BolsWessanen (zuivel, ontbijtgranen, dranken) kwam gisteren na sluiting van de beurshandel met de waarschuwing. Eerder had het bedrijf gezegd dat de nettowinst over dit jaar ongeveer gelijk zou zijn aan die van vorig jaar.

Als voornaamste oorzaak wordt gegeven de “teleurstellende” resultaten van de joint-venture met een lokale partner in Thailand, Golden Foods International, een producent van kip-snacks. BolsWessanen nam in januari 1997 een belang van 50 procent in het bedrijf dat toen een omzet had van 180 miljoen gulden. Door de crisis in Azië is de afgelopen maanden de export van de kip-snacks naar andere landen in de regio, met name naar Japan, sterk onder druk komen te staan. BolsWessanen verwacht geen verbeteringen op korte termijn.

In de Verenigde Staten hebben verder de zuivelbedrijven problemen. De grondstofprijs ging fors omhoog. Verse room, de belangrijkste grondstof voor ijs, is het afgelopen jaar 50 procent duurder geworden. Die prijsstijging kan volgens BolsWessanen niet volledig worden doorberekend aan de afnemers.

BolsWessanen presteert de afgelopen vijf jaar veel minder goed dan andere bedrijven in de voedingssector als Unilever of Numico. Bij BolsWessanen steeg de omzet de afgelopen vijf jaar van 5,2 in 1993 tot 5,6 miljard gulden in 1997. De nettowinst bleef in dezelfde periode zelfs ongeveer gelijk op 200 miljoen gulden. Voor dit jaar verwachten analisten een nettowinst van 175 miljoen gulden.

Ook op de beurs bleef de koers ver achter. Terwijl de AEX-index in dezelfde periode ongeveer verdubbelde, is de koers van het aandeel BolsWessanen van april 1996 (34,20 gulden) tot gisteren (32,30) zelfs gedaald.

Bij BolsWessanen zijn onlangs de wijnactiviteiten in Frankrijk verkocht aan het lokale management. De aangekondigde verkoop van de drankendivisie van Bols (jenever, likeur) is nog steeds “gaande”.