Holbrooke ambassadeur VN

WASHINGTON, 18 JUNI. De Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke, de architect van de vredesakkoorden voor Bosnië, keert terug in de actieve politiek. President Clinton zal Holbrooke vandaag voordragen als ambassadeur bij de Verenigde Naties. Die post wordt nu nog bekleed door Bill Richardson, die doorschuift naar het departement van Energie.

Clinton haalt de ervaren Holbrooke (57) terug van Wall Street (waar hij sinds 1996 vice-chairman is van de investeringsbank Credit Suisse First Boston) op een moment dat de Amerikaanse buitenlandse politiek met grote problemen kampt. Washington is in verlegenheid gebracht door de kernproeven van India en Pakistan, het vredesproces in het Midden-Oosten lijkt vastgelopen, de Amerikaanse financiële bijdragen aan internationale organisaties als de VN en het IMF worden geblokkeerd in het Congres, de economische crisis in Azië is nog niet bezworen en op de Balkan is het geweld weer opgelaaid.

De benoeming, die nog moet worden goedgekeurd door de Senaat, kan een impuls zijn voor het team van Clintons buitenland-adviseurs. Maar binnen de regering is lang geaarzeld, vooral omdat de vrees bestaat dat Holbrooke's befaamde doortastende (en soms botte) optreden tot spanningen kan leiden met andere leden van Clintons ploeg van buitenland-adviseurs.

Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright verzette zich aanvankelijk tegen de komst van Holbrooke. Albright en Holbrooke golden na Clintons herverkiezing beiden als kandidaten voor de baan die Albright uiteindelijk kreeg.

Richardson (50) was lid van het Huis van Afgevaardigden toen hij in januari 1997 tot VN-ambassadeur werd benoemd. Toen dit voorjaar bekend werd dat minister van Energie Federico Pena zou aftreden, werd Richardson genoemd als opvolger. Hij kreeg binnen de regering kritiek omdat hij zijn dossiers onvoldoende zou beheersen.