FIFA verordonneert strengere arbitrage

PARIJS, 18 JUNI. Joseph Blatter, secretaris-generaal en toekomstig voorzitter van de wereldvoetbalfederatie (FIFA), heeft gisteren in een persconferentie de scheidsrechters op het wereldkampioenschap gemaand strenger op te treden tegen de zogenoemde tackle-van-achter. Zondag liet de Zwitser nog weten dat hij tevreden was over de arbitrage. Maar nadat toernooidirecteur en toekomstig technisch directeur van de FIFA Michel Platini zijn onvrede had uitgesproken over de scheidsrechters, sloot Blatter zich gisteren in Parijs aan bij de kritiek van de Franse oud-stervoetballer.

Behalve de tackle dient volgens Blatter ook het tijdrekken van keepers meer aandacht te krijgen. Volgens de spelregels mag een doelman de bal niet langer dan zes seconden in zijn handen houden. Blatter zei dat hij maar één keer had gezien dat een scheidsrechter een doelman maande de bal sneller in het veld te brengen. De FIFA-secretaris gaf bij de tackle onder meer als voorbeeld de manier waarop de Belg Deflandre zaterdag de Nederlander Overmars onderuit haalde. Deflandre kreeg hiervoor van de Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Collina de gele kaart. Volgens Blatter had de Belg een rode kaart verdiend.

In Le Domaine de Gressy, een kasteel even buiten Parijs waar de 34 scheidsrechter en 33 assistent-scheidsrechters zijn ondergebracht, confronteerde oud-scheidsrechter Michel Vautrot de arbiters aan de hand van videobeelden met de kritiek van Platini en Blatter. Net als Blatter becommentarieerde Vautrot de tackle van Deflandre op Overmars. Volgens de Franse scheidsrechtersinstructeur had Collina een rode kaart kunnen geven, maar volstond een gele.

Blatter noemde ook de manier waarop dinsdag een Marokkaan de Braziliaan Ronaldo op zijn dijbeen schopte rijp voor een rode kaart. Gisteren stuurde de Australische scheidsrechter Lenni Edwards de Kameroenees Kalla uit het veld na een grove charge op de Italiaan Luigi Di Biagio. Maar hij verzuimde na een kwartier spelen de Kameroenees Njanka een rode kaart te geven na een verschrikkelijke tackle op de benen van Roberto Baggio. Vervolgens liet hij bij de stand 2-0 in het voordeel van de Italiaan een duidelijke handsbal van een Kameroenese verdediger in het strafschopgebied onbestraft.

Eerder dit toernooi gaf scheidsrechter Lucien Bouchardeau uit Niger in de slotfase van Italië-Chili een strafschop aan de Italianen, omdat een Chileen aan de binnenrand van het strafschopgebied de bal tegen zijn hand had gekregen. Roberto Baggio bracht Italië daarna met een strafschop op 2-2. Volgens Blatter was dat een terechte beslissing. Die bijval was aan Bouchardeau niet besteed. Hij had al zoveel kritiek gekregen dat hij naar huis was gegaan, in de veronderstelling dat de 'hoge heren' hem niet meer zouden aanstellen voor een volgend duel.

    • Guus van Holland