ELLIOTT SMITH

Elliott Smith: Either/Or. Domino WIG 51CD.

Als een smeulend vuurtje ging vorig jaar de faam van de Amerikaanse zanger Elliott Smith rond. Wie zijn cd Either/Or had gehoord, wist dat Smith een belangrijk nieuw talent was. Elvis Costello noemde hem als één van de namen om in de gaten te houden en regisseur Gus van Sant was zo weg van de muziek dat hij zes van zijn liedjes verwerkte in de film Good Will Hunting - waarvan één werd genomineerd voor een Oscar. Either/Or was jammer genoeg slecht verkrijgbaar, alleen in Amerika uitgebracht door een kleine maatschappij. Het Engelse label Domino heeft de cd - Smith's derde al, de andere twee zijn nog moeilijker te vinden - opnieuw uitgebracht en voor een groter publiek beschikbaar gemaakt. Met een zachte, beetje hoge stem zingt Smith zijn liedjes, die simpel klinken maar geraffineerd in elkaar zitten. Hij begeleidt zichzelf op akoestische gitaar en heeft hier en daar elektrische gitaren en drums toegevoegd. De herkenbaarheid van Smith's stijl ligt in de sterke melodieën, die meestal van laag naar hoog gaan - ontstaan in een mineurstemming, maar een sterke wil uitstralend om niet bij de pakken neer te gaan zitten. De teksten zijn fraai verwoorde, bedachtzame observaties van de mensen om hem heen en zijn eigen leven, nuchter, grappig en met een roerende compassie.

    • Sietse Meijer