Een gemene paarse zweem

Zon en de juiste afstand: meer heb je niet nodig om een wegwerpcamera met succes te bedienen. Maar het resultaat verschilt hemelsbreed: van groen tot onscherp tot een hoepelvormige horizon. De Kodak Fun Advantix komt als beste uit de Agenda-test.

Fuji Quick Snap, zonder flits ƒ 13,95 Euro Active Flash ƒ 17,95 Ilford HP5 ƒ 24,95 Fuji Marine ƒ 29,95 Fuji Quick Snap Panorama ƒ 24,95 Kodak Fun Advantix ƒ 29,95 Agfa Easy ƒ 27,95

Voor iemand die in zijn jeugd drie weken in een augurkenfabriek heeft moeten werken om zijn eerste fototoestel te kunnen kopen, is het erg slikken: de wegwerpcamera. Je koopt ze voor een bedrag dat ergens tussen de ƒ 15 en ƒ 30 ligt. Er zit al een filmpje in, en op sommige zit een flits. Als de film vol is, lever je het toestelletje in, en na het ontwikkelen en afdrukken krijg je alleen foto's terug. Het cameraatje wordt gerecycled.

Spekje voor het bekje van de reiziger, die met het ticket voor de Algarven al op zak, net op tijd inziet dat hij die zonnige dagen voor het nageslacht moet vastleggen. Hij heeft net drie pakjes Marlboro van het display gegrist, en daar valt zijn oog op de mand met feestverpakte wegwerpcamera's. Zeventien vijfennegentig? Met flits? En er zit al een film in met 27 opnamen? Die is gekocht voordat de gehaaste impulskoper er erg in heeft.

Wegwerpers - de fotobranche spreekt trouwens liever van single use camera's - zijn van een stevig soort kunststof, en om ze er wat aantrekkelijk uit te laten zien zijn ze gehuld in een bedrukt kartonnen omhulsel. Dat omhulsel biedt de fabrikant tevens de gelegenheid er de elementaire gebruiksaanwijzing op af te drukken. Kom niet dichterbij dan 1 meter en zorg ervoor dat de zon schijnt. Dat komt meestal aardig met de plannen van de vakantieganger overeen. Als de zon niet schijnt - men bevindt zich bijvoorbeeld in een bar, dancing, of een andere schemerige gelegenheid - drukt men enkele seconden op een knop, tot een groen of rood lampje aangloeit. De flits is dan voor gebruik gereed. Die flitsfoto's lukken meestal goed, mits men maar niet te veel afstand neemt.

Technisch gesproken zijn de camera's niet veel meer dan een film met een zeer eenvoudige lens. Een belichtingsregeling ontbreekt, wat geen bezwaar hoeft te zijn als men zich beperkt tot de voorgeschreven zonnige taferelen. De moderne films met hun grote belichtingsspeelruimte doen de rest, en op kiekjesformaat (10 x 15 cm) is het meestal best om aan te zien.

Binnen het wegwerpaanbod is er keuze tussen verschillende varianten. De goedkoopste die we konden vinden was de Fuji Quick Snap, zonder flits (ƒ 13,95). De foto's ('alleen buiten fotograferen', waarschuwt de fabrikant) waren redelijk.

Met flits is aantrekkelijk, want het is nauwelijks duurder. Zo werd onlangs in een kiosk een Euro Active Flash aangeschaft voor ƒ 17,95. Bij het bekijken van de afgedrukte foto's kregen we daar erge spijt van, want wat niet geflitst werd, was onscherp en groen, de flitsfoto's waren redelijk.

Dan zijn er typen voor bijzondere toepassingen. Je hebt wegwerpers die tegen water kunnen en die zelfs onder water zijn te gebruiken. De Fuji Quick Snap Marine bijvoorbeeld. Hij zit in een stevige transparante omhulling en kost ƒ 29,95. Heel geschikt voor een kano- of zeiltocht. De foto's zijn redelijk, maar vertoonden een gemene paarse zweem.

Een curiositeit is de Ilford HP5. Deze in stemmig zwart uitgevoerde camera is voorzien van een flits en voelt solide aan. Hij maakt geen kleur, maar zwart-wit foto's. De afgedrukte foto's maakten duidelijk dat we de ƒ 24,95 die we voor dit mooie cameraatje neertelden net zo goed in de gracht hadden kunnen smijten. De foto's waren onscherp, hadden geen contrast en werden bovendien ontsierd door een reusachtige kussenvormige vertekening: elke rechte lijn aan de rand van het beeld was zo krom als een hoepel.

Heel populair is de wegwerpcamera die panoramafoto's maakt. De meeste filmfabrikanten hebben er wel een of twee. De Fuji Quick Snap Panorama maakt aardige foto's, maar om de een of andere reden worden ze afgedrukt op een absurd groot formaat: 9 bij 25 cm. Op die grootte valt de wegwerpfoto lelijk door de mand: korrelige afdrukken, onscherpte in de details.

De relevatie van dit warenonderzoek was de Kodak Fun Advantix (ƒ 29,95). Deze camera is voorzien van een flits en is uitgerust met de nieuwe APS-film, een sterk verbeterd type kleinbeeldfilm. De foto's waren verbazingwekkend scherp en goed van kleur. De Agfa Easy (ƒ 27,95) werkt ook met APS-film, is bovendien instelbaar tussen gewoon- en panorama-formaat, maar overtuigde veel minder.

De Kodak Fun dus maar. Maar vergeet niet: het is nog steeds mogelijk voor ongeveer ƒ 250 een gewone kleinbeeld- of APS-camera te kopen. Die heeft drie belangrijke voordelen: hij is steeds opnieuw te gebruiken, men is niet gebonden aan zon, zee en strand, en de foto's die ze maken zijn veel en veel beter dan die van welke wegwerpcamera dan ook.

    • Warna Oosterbaan