Diplomatieke rel in Minsk bijgelegd

MINSK, 18 JUNI. De ruzie tussen president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland en een twintigtal ambassadeurs is bijgelegd: Loekasjenko heeft zijn bevel, dat de ambassadeurs moeten verhuizen, ingetrokken.

De ruzie brak uit in april, toen de ambassadeurs die hun residentie hebben in de wijk Drozdy, een streng bewaakt complex waar Loekasjenko zelf ook woont, te horen kregen dat ze moeten verhuizen omdat er reparaties aan de waterleiding en riolering moesten worden uitgevoerd. Kort daarop werd duidelijk dat Loekasjenko wilde dat ze na de uitvoering van de reparaties - over anderhalf jaar - niet meer naar Drozdy zouden terugkeren: het hele uitgestrekte complex zou voortaan residentie van de president worden. De president gaf de diplomaten opdracht vorige week woensdag te vertrekken. Toen ze dat weigerden kregen ze een week uitstel. Gisteren zouden stroom en water worden afgesloten.

Bij de ingang van het complex stond gisterochtend opeens een bord met de tekst 'Drozdy. Residentie van de president van de republiek'. Vijftien ambassadeurs die ook gisteren nog volhardden in hun weigering hun residentie te ontruimen kregen plotseling van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk te horen dat ze toch mogen blijven.

Hoe het nu moet met de reparaties van waterleiding en riolering is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of de ambasssadeurs die wèl uit Drozdy zijn weggetrokken, er mogen terugkeren. (Reuters, AP, AFP)