Deutsche Bahn zet Thalys in

BONN, 18 JUNI. Omdat Duitse hogesnelheidstreinen worden onderzocht in verband met het ongeluk met een ICE bij Eschede, waarbij twee weken geleden bijna 100 mensen om het leven kwamen, zet de Deutsche Bahn tijdelijk op het baanvak Bonn-Hamburg twee keer per dag een Thalys in, de Franse concurrent van de ICE. Volgens een woordvoerder van de Duitse spoorwegen zou ook met een Thalys een ongeluk als bij Eschede waarschijnlijk niet voorkomen zijn.

Een voorlopig onderzoek van het Eisenbahnbundesamt (EBA), het federale bureau voor de spoorwegen, heeft het vermoeden bevestigd dat een breuk in een wielband het treinongeluk heeft veroorzaakt. Volgens het EBA brak de metalen band ongeveer zes kilometer voor de plaats van het ongeval, raakte los van het wiel en klemde zich vast in het draaistel. Dat verklaart het lawaai en de zware trillingen waar overlevenden van het ongeluk melding van hebben gemaakt. Tweehonderd meter voor de plek van het ongeluk, bij een wissel, schoot de geklemde wielband los, waardoor de trein ontspoorde.

Het onderzoek verklaart niet waardoor de wielband is gebroken Ook is nog onduidelijk waarom de machinist niet heeft gereageerd op het waarschuwingssignaal dat hij kreeg toen in het draaistel ernstige vibraties optraden. De Deutsche Bahn heeft besloten wielbanden voortaan te vervangen als ze zijn afgesleten tot een doorsnede van 890 millimeter, en niet zoals tot nu toe bij 854 millimeter. Een nieuwe wielband heeft een doorsnede van 920 millimeter. (AFP, Reuters)