De Tien voorbij

Is tegenwoordig werkelijk geen grens meer heilig? De Amsterdamse beurs schiet al maanden omhoog naar nieuwe magische records, de optieregelingen rijzen nog steeds, met de huizenprijzen, de pan uit, en de pensioenen vliegen zo langzamerhand de grenzen over.

En nu is er dan een scholier die een 10,1 heeft gehaald. Een tien-komma-één. De Edense VWO-leerling Michiel Portier had al een 9,7 voor zijn examen wiskunde-A, maar dankzij een bonus van 0,4 punten - aan iedereen toegekend omdat het examen zo moeilijk was - brak hij met een daverende klap door de onderwijskundige geluidsbarrière van De Tien.

Je vraagt je af wat de gevolgen zullen zijn. Scholen vol leerlingen die op hun examens zo hoog mogelijk scoren om, met een optie op toekomstige bonuspunten, hun koerswinst te maximaliseren? Dat zou in elk geval mooi meegenomen zijn.

Misschien zouden ze die bonuspunten ook moeten kunnen meenemen en later verzilveren, desnoods op een Belgische school. En wie weet moeten we door naar de 10,8, naar de 11, of zelfs naar de 20.

Of zou Wim Kok dan in het jeugdjournaal beginnen te mopperen over de exhibitionistische zelfverrijking van een klein aantal topscholieren?