Cyprus: spanning loopt op

ANKARA, 18 JUNI. De spanning rond Cyprus is weer opgelopen nu Turkije zes F-16 gevechtsbommenwerpers naar het Turkse deel heeft gestuurd in antwoord op een bezoek van Griekse gevechtsvliegtuigen aan het Griekse deel. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris vanochtend meegedeeld na een spoedbijeenkomst van premier Yilmaz met de legertop. De toestellen zijn geland op de basis Gecitkale in de eenzijdig uitgeroepen Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Vier Griekse F-16's en twee transportvliegtuigen landden dinsdag op de nieuwe luchtmachtbasis Paphos in het zuiden van Cyprus. Turkije beschreef het - inmiddels afgesloten - bezoek als een “zeer ernstige en provocerende ontwikkeling”. Later arriveerden negen Turkse oorlogsschepen in havens in Turks-Cyprus als onderdeel van een marineoefening.

Cyprus verwierp de Turkse protesten onmiddellijk: “Het is absurd als een land (..) dat sinds 1974 een bezettingsmacht is geweest, Cyprus de les leest over soevereine rechten en defensie-akkoorden die op internationaal recht zijn gebaseerd”, aldus een woordvoerder.

De NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije hebben over het sinds 1974 verdeelde Cyprus grote onderlinge problemen. De spanningen zijn vorig jaar aangescherpt door het besluit van de (Grieks-)Cyprische regering in Rusland S-300 luchtdoelraketten aan te schaffen. Turkije heeft gezegd plaatsing met alle middelen te verhinderen. (Reuters, AFP)