Boldon blijft opnieuw fractie verwijderd van record op 100 meter

ATHENE, 18 JUNI. Ato Boldon uit Trinidad en Tonago heeft bij atletiekwedstrijden in Athene het wereldrecord van de Canadees Donovan Bailey op de 100 meter opnieuw tot op tweehonderdste seconde benaderd. De wereldkampioen op de 200 meter finishte gisteravond met lichte tegenwind in 9,86.

Twee maanden geleden liep Boldon dezelfde tijd tijdens wedstrijden in het Californische Walnut. Het is de derde snelste tijd ooit gelopen. Alleen de Canadees Bailey (9,84 in de olympische finale in Atlanta) en de Amerikaan Leroy Burrell (9,85 vier jaar geleden in Lausanne) waren officieel ooit sneller.

Boldon, die in Athene concurrentie had van Frankie Fredericks (9,93), kondigde aan dat hij het wereldrecord dit seizoen onder de 9,8 zal brengen. “Maar ik had dat hier in Athene willen doen. Helaas was de wind niet mijn vriend”, zei hij teleurgesteld.

Hij liep op de 200 meter met 19,88 overigens ook de beste tijd van het seizoen.

Olympisch kampioen Jean Galfione won het polsstokhoogspringen. De Fransman ging over 5,97 meter, een nationaal record. Wereldrecordhouder Sergei Boebka had een slechte dag. Hij kwam met 5,72, een trainingshoogte, niet verder dan de vierde plaats.

Colin Jackson, de snelste man ter wereld op de 110 meter horden, won zijn discipline in 13,15 seconden, driehonderdste boven de beste seizoenprestatie, die op naam staat van de Amerikaan Allen Johnson.

De Brit, die de 100 meter in 10,31 liep, was ontevreden over zijn tijden. Binnenkort start hij bij de Europa Cup-finale in St. Petersburg op beide onderdelen.

Daniela Bartova is gisteravond bij een wedstrijd op het Wenceslasplein in Praag met de polsstok over 4,45 meter gesprongen. Ze versloeg met die hoogte wereldrecordhoudster Emma George (4,59). De Australische kwam niet verder dan 4,30.

De Noorse atlete Hanne Haugland is de rest van het seizoen uitgeschakeld. De wereldkampioene hoogspringen liep gisteren bij de training nekletsel op.

De 30-jarige Noorse gleed uit tijdens de krachttraining en verzwikte ook een enkel. Bij onderzoek in het ziekenhuis werden haarscheurtjes in twee nekwervels vastgesteld.

De botbreukjes zullen geen problemen op lange termijn geven, maar de artsen adviseerden haar dit jaar het hoogspringen, met mogelijk ongelukkige landingen op nek en rug, te vergeten.

Haugland overweegt zich nu op het verspringen te richten. Haar persoonlijke record staat op 6,48 meter. (ANP, Reuters)