Beurs mat onder yen-interventies

AMSTERDAM, 18 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanochtend nauwelijks op de opleving van de beurzen in de Verenigde Staten en het Verre Oosten. De forse stijging van de beursindices daar, in reactie op de interventies op de valutamarkten ten gunste van de Japanse yen, kwamen niet tot uitdrukking in de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs. De AEX noteerde rond het middaguur 1173,16 punten, een daling van 1,71 punten. Kort na de opening boekte de AEX even een stijging van tien punten, maar die winst werd snel prijsgegeven. Volgens handelaren reageerden de Europese beurzen gisteren al op de steunoperatie voor de yen.

BolsWessanen was op de lokale markt de grootste daler met een verlies van 3,80 gulden op 28,40 gulden. Dat was een gevolg van de verlaagde winstprognose die het voedingsmiddelen- en drankenconcern gisteren bekendmaakte. De crisis in Azië speelt het bedrijf parten. Saillant detail is dat de winstbijstelling van BolsWessanen kwam op de dag dat voor de Amsterdamse rechtbank celstraffen werden geëist tegen optiehandelaren en beleggers die met voorkennis hadden gehandeld. Zij deden dat onder meer op basis van onverwachte winstbijstellingen in 1994 en 1995.

Het feit dat morgen veel opties expireren bracht de beurs evenmin in beweging. “Er is weinig vraag, dus de effectenomzetten zijn gering”, constateert een commissionair. Ook de rest van de handel kenmerkte zich door magere omzetten. “Er zijn nauwelijks kopers, dus de verkopers vallen al snel in een gat.”

De eindelijk formeel aangekondigde splitsing van het aandeel Vendex International leidde ook al niet tot beroering. Vendex daalde met vier dubbeltjes naar 130,50 gulden, terwijl de koers van uitzendtak Vedior rond de 55 gulden bleef schommelen. “De splitsing was al lang verwacht. Daardoor was er vanochtend nauwelijks meer een reactie”, verklaarde een handelaar.

Nadat eerder deze week nog een scherpe terugval van de beurskoersen dreigde, is de beursstemming er in de loop van de week niet veel beter op geworden. “Als het tegenzit, blijven we de hele zomer een beetje druilen tussen de 1130 en 1200 punten.”

NEW YORK Wall Street bloeide gisteren op na interventies die de Verenigde Staten en Japan ondernamen om de koers van de yen te ondersteunen.

De beleggers kregen hoop dat de economie van Japan zich erdoor zal herstellen en dat het gevaar van een tweede Azië-crisis, die de Amerikaanse economie kan aantasten, ermee is bezworen. De Dow Jones-index sloot 164,17 punten (1,9 procent) hoger op 8829,46.

AZIË De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben vandaag uitgelaten gereageerd op de Amerikaans-Japanse steunoperatie voor de yen. Op de beurs in Tokio sloot de Nikkei-index met een winst van 646,16 punten (4,4 procent) op 15.361,54. De aandelen in Zuid-Korea wonnen 7,1 procent, die in Hongkong 6,4 procent. Forse winsten waren er ook in Thailand (8,1 procent), de Filippijnen (6,6 procent), Indonesië (4,8 procent), Maleisië (4,6 procent) en Taiwan (4 procent).