Belastende verklaringen in zaak Anjum-moorden

LEEUWARDEN, 18 JUNI. Twee getuigen hebben uiterst belastende verklaringen afgelegd over de 52-jarige pensionhoudster M. van der E. uit Anjum, die wordt verdacht van dubbele moord. Voor de rechtbank van Leeuwarden bleef Van der E. vanmorgen bij haar “stellige” ontkenning.

De lijken van de 26-jarige Louw de Jong uit Anjum en de 38-jarige Hermanus Sonnemans werden in december vorig jaar aangetroffen in de tuin en op het erf van het pension van Van der E.

Een buurtbewoner heeft bij de politie en de rechter-commissaris verklaard dat de pensionhoudster op de bewuste avond naar hem was toegekomen met de melding dat ze Louw “had omgelegd”, zo bleek vanmorgen. Van der E. zou bedoeld hebben dat ze Louw dronken had gevoerd. De buurtbewoner heeft verklaard de bewuste avond in de gang van het pension een bloedspoor ter grootte van een mens te hebben gezien. Ook zou hij Van der E. de gang hebben zien schrobben.

In de tuin zou Van der E. de buurtbewoner later op de avond het lijk van De Jong hebben aangewezen. Omdat hij bang was voor represailles van Van der E. zou de buurtbewoner haar “met tegenzin” hebben geholpen het lijk in een tentdoek te wikkelen.

De andere belastende verklaring is afkomstig van een pensiongaste, een 40-jarige vrouw uit Borne (Ov.), die enige tijd medeverdachte was. Zij verklaarde tegenover de politie dat zij had gezien hoe Van der E. met De Jong had gesleept en dat Van der E. en haar kennis met iets zwaars hadden gesjouwd. De verdachte zelf verklaarde dat ze De Jong enkele glazen bier en warm water met jenever had gegeven omdat hij “huilerig” en “druk in zijn hoofd” was door relatieproblemen met zijn vriendin.

Van der E. ontkende de gang en wc te hebben schoongeboend; ze zou alleen in en om het huis spullen hebben opgeruimd. Het gat in de tuin zou zijn gegraven omdat ze daar een aantal struiken had willen planten.

Uit het onderzoek van de patholoog-anatoom blijkt dat de dood van De Jong “zeer waarschijnlijk” is veroorzaakt door de inwerking van geweld, wat een zware schade aan de hersenen en de schedel tot gevolg had. Uit toxicologisch onderzoek blijkt dat het bloed van De Jong zeer hoge concentraties van het slaapmiddel Normison bevatte en een alcoholpromillage van 0,46. De pensionhoudster ontkende De Jong enig medicijn te hebben toegediend.