Armenië dreigt met annexatie van enclave Karabach

JEREVAN, 18 JUNI. Armenië zal de enclave Nagorny-Karabach annexeren als het buurland Azerbajdzjan niet instemt met een compromis over het conflict.

Dat zei gisteren de Armeense minister van Buitenlandse zaken, Vardan Oskanian, op een persconferentie in de hoofdstad Jerevan. Het is de eerste keer dat in Armenië in het openbaar wordt stilgestaan bij de mogelijkheid van een annexatie van de omstreden enclave. “Als Azerbajdzjan niet binnen twee tot vier jaar zijn huidige beleid in het Karabach-conflict verandert, zal Armenië zich gedwongen zien de kwestie te beslissen door Nagorny-Karabach te annexeren”, aldus Oskanian.

De minister maakte duidelijk waarom Armenië op korte termijn een oplossing wenst. Hij zei dat Azerbajdzjan zijn leger kan opbouwen met de oliedollars die het binnen afzienbare tijd gaat opstrijken voor de olie uit de Kaspische Zee.

“Armenië kan niet tien jaar lang zitten wachten op concessies van Azerbajdzjan, wetende dat Azerbajdzjan grote mogelijkheden heeft om zijn leger te versterken en voor een militaire opolossing te kiezen”, aldus de minister.

Nagorny-Karabach, een in de jaren twintig door Stalin aan Azerbajdzjan toegewezen, door Armeniërs bewoonde enclave, heeft zich tussen 1988 en 1994 van Azerbajdzjan losgevochten in een oorlog die aan zeker 35.000 mensen het leven kostte. Sinds 1994 wordt een wankel bestand in acht genomen. De Armeniërs van Karabach bezetten niet alleen hun eigen enclave, maar houden in afwachting van een vredesregeling ook een groot deel van Azerbajdzjan bezet. Ze hebben in Karabach een eigen republiek uitgeroepen, die door niemand wordt erkend - ook niet door Armenië.

De Armeniërs van Karabach wensen niet langer deel uit te maken van Azerbajdzjan; ze eisen volledige onafhankelijkheid of een aan Azerbajdzjan gelijkwaardige status binnen een federatie, met dien verstande dat de Azeri over de gang van zaken in de enclave niets meer te zeggen hebben. Azerbajdzjan van zijn kant weigert Karabach op te geven en wil de Armeniërs in de enclave hooguit autonomie binnen Azerbajdzjan geven.

Vergaande Armeense concessies in de kwestie door de Armeense president Levon Ter-Petrosian leidde eind vorig jaar tot een ernstige crisis in Armenië. Ter-Petrosian moest in januari aftreden, nadat zijn eigen partij zich van hem had afgekeerd.

De presidentsverkiezingen werden in maart gewonnen door Robert Kotsjarian, die tot vorig jaar eerst premier en later president van de 'Republiek Karabach' is geweest alvorens premier van Armenië te worden. Na het aantreden van Kotsjarian is het Armeense beleid in de kwestie weer verhard. (Reuters)