Actie tegen ontwijken nieuwe optieheffing

DEN HAAG, 18 JUNI. Staatssecretaris Vermeend (Financiën) voelt wel wat voor een tijdelijke maatregel tegen de massale ontwijking van de straks veel zwaardere belasting op aandelenopties. Dit heeft zijn woordvoerster vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Het Tweede-Kamerlid Van der Ploeg (PvdA) heeft gisteren voorgesteld om 'verdachte' optieregelingen voor managers in het bedrijfsleven te brengen onder het zwaardere belastingregime dat volgend jaar gaat gelden. Het gaat hierbij om opties die bedrijven nu nog snel verstrekken aan hun managers zolang het huidige - mildere - regime geldt. Van der Ploeg wil met een tijdelijke wet degenen treffen die “willens en wetens de komende wet gaan omzeilen”.

Volgens Financiën is er op dit moment sprake van een 'hausse' aan nieuwe optieregelingen. “Vermeend ergert zich aan de optieregelingen die op de valreep binnengehaald worden”, zei de woordvoerster. “De staatssecretaris is positief over het het voorstel van Van der Ploeg en zal het serieus bekijken. Onder meer op de vraag of het uitvoerbaar is.”

Om de 'snelle winsten' van managers met aandelenopties van hun eigen bedrijf aan banden te leggen heeft de Tweede Kamer onlangs een wet aangenomen om de opbrengsten zwaarder te belasten. Nu nog betalen managers en andere personeelsleden 7,5 procent over de waarde van het onderliggende aandeel. Straks varieert dat, afhankelijk van de looptijd van de opties, van 4 procent tot 50 procent. Bovendien moet er inkomstenbelasting worden betaald over de winst op opties die binnen drie jaar worden verkocht.

Bij de behandeling in de Tweede Kamer hebben VVD en CDA en bedongen dat de wet, die in principe op 1 januari 1999 van kracht moet worden, vijf jaar lang niet geldt voor bestaande optieregelingen. 'Bestaand' wil zeggen: afgesloten voordat de Eerste Kamer de optiewet heeft aangenomen. Van der Ploeg noemt de overgangsregeling een “enorme maas in de wet” waartegen hij zich tevergeefs zegt te hebben verzet.

De Eerste Kamer heeft de wet in behandeling, maar doet daar volgens Van der Ploeg erg lang over, vooral door toedoen van de senaatsfracties van VVD en CDA. Dat geeft belastingadviseurs de gelegenheid om nu voor klanten fiscaal aantrekkelijke 'bestaande' optieregelingen af te sluiten voor een periode van vijf jaar.

Van der Ploeg beschouwt dat als belastingontwijking en wil deze jonge optieregelingen wel al onder de nieuwe regels brengen.