55 bedrijven Zuid-Korea op zwarte lijst

SEOUL, 18 JUNI. De regering van Zuid-Korea heeft gisteren een lijst gepubliceerd van 55 bedrijven die geen toekomst meer hebben. Voor de bedrijven rest niets anders dan liquidatie, ontmanteling of verkoop. De sanering is onderdeel van het economische programma dat Zuid-Korea vorig jaar overeenkwam met het Internationaal Monetair Fonds in ruil voor een steunpakket van 58 miljard dollar dat het land uit de financiële crisis moet helpen.

De Koreaanse commissie voor financieel toezicht (FSC) heeft de lijst opgesteld aan de hand van gegevens van de banken. De 55 bedrijven staan er zo slecht voor dat ze geen krediet meer mogen krijgen.

Op de zwarte lijst staan twintig dochterbedrijven van de vijf grootste conglomeraten in Zuid-Korea. Hyundai, Samsung en de LG-groep zijn elk met vier dochters vertegenwoordigd, Daewoo met vijf en de SK-groep met drie. (DPA/AFP)