Zeker 40 wielrenners uit Frankrijk bij Tour

PARIJS, 17 JUNI. De organisatie van de Ronde van Frankrijk heeft 21 ploegen aangewezen voor de 85ste editie, die op 11 juli in Dublin van start gaat. Zestien equipes, waarbij de Nederlandse formaties TVM-Farm Frites en Rabobank, waren in februari al op grond van de plaats op de ranglijst van de UCI zeker van een de start. De Tour-directie wees gisteren de laatste vijf teams aan.

ASICS-CGA, Riso Scotti (beide Italië), Vitalicio Seguros (Spanje) en het in Frankrijk geregistreerde Cofidis kregen een wild card. Cofidis en ASICS op grond van hun hoge klasseringen op de wereldranglijst. ASICS liet bovendien weten dat kopman Michele Bartoli, winnaar van de wereldbekerrace Luik-Bastenaken-Luik en drager van de rose leiderstrui in de Giro d'Italia, overweegt alsnog in de Tour te starten. “Dat laatste zou mooi zijn, maar speelde geen rol in ons besluit”, zei de Franse Tour-directeur Jean-Marie Leblanc.

Riso Scotti kreeg de voorkeur boven Cantina Tollo. Dat was een moeilijke beslissing, aldus Leblanc. “De prestaties van die beide ploegen waren nagenoeg hetzelfde.” Maar de organisatie schatte de deelname van de Italianen Baldato en Minali hoger in dan die de gerenommeerde tijdrijder Sergei Gontsjar.

Verder werd besloten het Franse Big Mat-Auber 93 toe te laten als 21ste ploeg om het aantal Franse renners op peil te brengen. In de laatste twee edities van de Franse ronde lag het aantal coureurs uit het organiserende land steeds boven de veertig. Tour-directeur Jean-Marie Leblanc wilde dat aantal dit jaar ook weer aan de start hebben. “In de laatste Giro reden 101 Italianen, vorig jaar in de Vuelta 44 Spanjaarden. Dan is het niet vreemd dat wij als Franse organisator ook minimaal veertig landgenoten aan de start willen hebben.”

De volledige deelnemerslijst Frankrijk: Festina, La Française des Jeux, Gan, Casino, Cofidis en Big Mat-Aubert'93; Italië: Mapei, Saeco, Mercatone Uno, Polti, ASICS-CGA en Riso Scotti; Spanje: ONCE, Banesto, Kelme en Vitalicio Seguros; Nederland: TVM en Rabobank; Duitsland: Telekom; België: Lotto; Verenigde Staten: US Postal. (ANP)