Vreugde over overwinning Brazilie

De Braziliaanse kwalificatie heeft vooral in Rio de Janeiro voor uitbundige taferelen gezorgd. De geel-groene vlag was overal zichtbaar in de kustplaats. Tienduizenden Brazilianen scandeerden Penta en verwezen naar de felbegeerde vijfde wereldtitel. Bijna alle bedrijven en overheidsinstellingen waren gisteren gesloten in Brazilië.

Zelfs de Amerikaanse hamburgerketen McDonald's had de deuren gesloten. Volgens een tandarts in Rio is de sfeer in de stad opvallend vriendelijk tijdens het WK. “Je hoeft bij hoge uitzondering niet op je portemonnee te letten. De grootste vreemdelingen zijn opeens je beste vrienden.” De voormalige sterspeler Pelé, tegenwoordig minister van sportzaken, was positief over het vertoonde spel. “Geen team heeft zulke goede spelers als wij”, verklaarde Pelé voor de Braziliaanse televisie. Na het openingsduel tegen Schotland had hij zich nog zorgen gemaakt over het gebrek aan beweeglijkheid bij de Braziliaanse spelers. Pelé had slechts één minpuntje gezien tegen Marokko. “Er moet sneller uitverdedigd worden. Dan zou alles perfect zijn.”