VOORTVAREND ETEN EN VERBROEDEREN

Tien jaar geleden behoorden uitgebreide zakenlunches met drie gangen en wijn tot het standaardpakket. Die tijd is voorbij, er gaat teveel kostbare tijd verloren. In Groot Brittannië is er een nieuwe trend. Omdat relaties bij een lunchinvitatie nogal eens besprongen worden door de gedachte 'die-wil-wat-van-me', is een uitnodiging om even aan het eind van een werkdag een informele borrel te drinken een beter idee.

Volgens het Engelse zondagsblad The Observer zit het hoofd van een zakenman vol deadlines. Lunchen mag eventueel nog wel, maar gesprekken over koetjes en kalfjes en hobbies zijn taboe en er moet wel worden dóórgegeten. Er zijn, schrijft Neasa MacErlean, twee zinvolle zakenontmoetingen. De korte snelle zakenlunch, waarbij kordaat informatie wordt uitgewisseld en het steeds populaire wordende dagje uit. Een uitnodiging voor Wimbledon of Ascot doet het altijd goed. Maar iets minder voor de hand liggends is wel zo aardig. De bedoeling van zo'n dagje uit is namelijk dat er door het samen dingen beleven een band ontstaat. Samen lachen, huilen en eten verbroedert. Er wordt echter niet over werk gesproken en er worden geen persoonlijke vragen gesteld. Mac Erlean vermeldt dat het in een tank rond rijden goed is voor het versteviging van de zakenrelatie. Bungeejumpen lijkt me trouwens een nog beter idee. Het volgende gerecht kan zowel koud, als salade bij een picknick bijvoorbeeld, als warm gegeten worden.

Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Verkruimel de roquefort. Hak de noten in stukjes. Kook de pasta beetgaar. Schep na het afgieten de beide soorten olie door de pasta. Meng tomaten, noten en kaas door de pasta, die op smaak wordt gebracht met versgemalen peper en weinig zout. De roquefort is namelijk al erg zout van smaak. Wordt dit pastagerecht koud gegeten, voeg dan de noten pas op het laatste moment toe.

400 gram pasta (pijpje of schelpjes)

150 gram roquefort

50 gram ongezouten pecannoten

een paar zongedroogde tomaten

4 eetlepels olijfolie

1 eetlepel notenolie

zout en peper

    • Anne Scheepmaker