Tombstone

Tombstone (George Cosmatos, VS'93), Belg.1, 21.55-0.03u.

Hoofddorp 1990. Een uit zijn voegen gebarsten boomtown. Vierentwintig uur per dag geven de inwoners er hun geld uit. Met bakken tegelijk. En elke dag arriveren nieuwe gelukszoekers in de disco's, de cafés en de hotels.

Op een dag rijdt Wyatt Earp Hoofddorp binnen, met zijn vrouw en zijn broers. Ze hebben een ruige tijd achter de rug in Amsterdam-West, waar ze als politie-eenheid het schuim van de straten hebben geveegd. Nu zoeken ze de rust van een normale baan. Wyatt (gespeeld door Kurt Russel, een aardige rol voor Bill van Dijk, met eigen snor) wordt croupier in het casino.

Maar helaas, Hoofddorp is niet rustig. Het stadje wordt geregeerd door een xtc-slikkende en paddo's-etende bende, de Cowboys, aangevoerd door Curly Bill (Powers Boothe, een verrassende Benny Jolink). Hij kent de reputatie van de Earps, dus zoekt hij Wyatt op aan de speeltafel. Heus, zegt Wyatt, wat jullie uitspoken kan me niets schelen. Ik wil gewoon met mijn familie geld verdienen.

Maar ook in het gezin Earp is het geen pais en vree. Wyatts vrouw loopt al een tijdje bij de RIAGG en raakt onder zijn ogen verslaafd aan de Prozac. Zijn aandacht wordt opgeslokt door de knappe actrice Josephine (Dana Delany, de wel erg jonge Willeke Alberti). Halverwege de film verdwijnt zijn vrouw domweg uit beeld. Pas bij de aftiteling horen we weer iets van haar.

Wat lastiger is, Wyatts broers krijgen de kriebels. Gezagshandhaving zit ze gewoon in het bloed (hoe toepasselijk dat de oudste, Morgan, wordt gespeeld door oud-hoofdcommissaris Nordholt) en ze aanvaarden tegen de zin van Wyatt het ambt van commissaris van districtsbureau Hoofddorp.

Nu krijgen ze het wèl aan de stok met de Cowboys. Wyatt laat zich meeslepen, evenals zijn decadente vriend en mede-avonturier Doc Holliday (Val Kilmer, een glansrol van Willem Nijholt), die ook op het snelle Hoofddorp-geld is afgekomen. Er volgt een duel bij de OK-garage, waar de Earps zegevieren.

Nu breekt de hel los. Virgil Earp wordt vermoord, de zwaargewonde Morgan vertrekt. Wyatt vaardigt een algemene politieverordening uit, die erop neerkomt dat hij standrechtelijk mag executeren. Zo overwint hij de Cowboys en keert de rust terug in Hoofddorp. Wyatt trouwt met Josephine.

Regisseur George P. Cosmatos had van Tombstone eigenlijk een western willen maken, maar zijn acteurs bléven hun kleren maar strijken, hun haren kammen en elke ochtend zetten de decorbouwers de saloons van Tombstone 1880 opnieuw in de verf. Dus is het een Hoofddorp-drama geworden, al kon Cosmatos de decors niet meer vervangen en wilde Kurt Russel zijn snor niet afzetten.

    • Bas Blokker