Tactiek van Schotland verrassing voor Noren

ROTTERDAM, 17 JUNI. Zeven keer eerder deed Schotland mee aan een WK-eindronde, zeven keer werd het land in de eerste ronde uitgeschakeld. Maar na de 1-1 tegen Noorwegen hebben de Schotten nu een goede kans om verder te komen. Een zege op Marokko, volgende week dinsdag in Saint-Etienne, zal waarschijnlijk genoeg zijn. Dan moet Brazilië, dat al zeker is van de groepswinst, wel de helpende hand toesteken door minstens gelijk te spelen tegen de Noren.

Noorwegen verdient het zeker niet om de achtste finale te halen. De ploeg speelt onder leiding van computerdeskundige Egil Olsen steriel en verdedigend voetbal. De tactiek van de Noren was er gisteren in Bordeaux op gericht om eerst de tegenstander te laten uitrazen en vervolgens zelf toe te slaan. Dat leek te gaan lukken. De Schotten hadden in de eerste helft een groot veldoverwicht, maar misten de kansen. Dertig seconden na rust scoorde Noorwegen bij de derde serieuze aanval van de wedstrijd wel, Harvad Flo kopte raak.

Olsen en zijn spelers hadden echter niet op Craig Burley gerekend. De middenvelder van de Schotse kampioen Celtic kreeg de opdracht van zijn coach Craig Brown om centraler en aanvallender te gaan spelen. “Dat verraste de Noren. Ze liepen achteruit en daar profiteerden wij van”, zei Brown. Twintig minuten na het Noorse doelpunt maakte Burley de gelijkmaker toen hij na een prachtige dieptepass van invaller David Weir doorliep en de bal over keeper Frode Grodas tikte. “We hebben de gewoonte om terug te vechten na een achterstand”, aldus Brown na afloop.

De maker van het doelpunt, Burley, was blij dat hij voor een klein half uur op zijn vertrouwde positie had mogen spelen. Hij had, zo zei hij naderhand, met tegenzin aan de rechterkant gevoetbald. “Ik heb voor Celtic veel doelpunten gemaakt als centrale middenvelder”, vertelde Burley. “Ik hoop dat ik de volgende wedstrijd tegen Marokko daar mag beginnen. Ik voel me sterk.” Hij had er nog een moment aan getwijfeld of zijn lob over Grodas wel doel zou treffen. “Ik dacht even dat hij over de lat zou gaan.”

De onverzettelijke Schotten hadden na de 1-1 nog kansen op de zege, maar na afloop waren ze niet ontevreden en vol zelfvertrouwen over de afloop van de voorronde. “We moeten alleen zorgen dat we geen domme doelpunten meer tegenkrijgen”, zei Burley. “Als dat lukt, dan hebben we de spelers om de doelpunten te maken die nodig zijn om de volgende ronde te bereiken.” Brown: “Ik hoop dat we nu eens een keer niet op achterstand zullen komen.”

Zijn Noorse collega Olsen was somber. “We hebben nog steeds een kans, maar de realiteit is dat de Schotten er beter voor staan. Zij moeten nog tegen Marokko, wij tegen Brazilië. Daar ligt een wereld van verschil.”