Stokroos op straat

Benodigdheden: poepende honden, een lucifer en zaden.

Waarom zijn stokrozen zo ideaal voor de straat? Ze hebben geen aarde nodig. Stratenmakerszand is hun voldoende mits... en hier komen de honden ten tonele. Let wel, ik heb het over poep, niet over urine. Aan urine gaan uw zaailingen kapot. Als er één reutje begint, zie dan af van verdere botanische activiteit op die plek. Plaats er een paal met het opschrift 'Openbaar Hondenurinoir', en u hebt, wat pies betreft, het probleem voor de gemeente opgelost. Immers, alle reutjes uit de buurt zullen bij uw paal hun poot komen heffen. Bij volwassen planten is urine geen probleem meer: de bladeren vangen het op en voeren het dakpansgewijs af zodat het ver van de wortels terecht komt.

Nu de poep. En dan vooral de beregende poep die - totaal anders dan zo'n scherpe straal urine - traag en verdund tussen de stenen sijpelt. Het is vooral die poep die (na het jaar van zaaien) iedere zomer zorgt voor prachtige toortsen vol kleur.

Advies: peuter ook eens rond de voet van een lantaarnpaal. Daar is veel ruimte tussen de stenen en veel mest. Als uw plant bloeit, kunt u hem bovendien gemakkelijk opbinden. Deponeer uw zaden aan die zijde van de paal waar het minst gelopen en gereden wordt. Weet u niet waar dat is, kijk dan aan welke kant het meeste onkruid groeit: daar moet u zijn.

    • Monica Metz