Smartcard vervangt reisdocument in Europa

DEN HAAG, 17 JUNI. Een nieuwe identiteitskaart met een microprocessor, een zogenoemde smartcard, moet de opvolger worden van de Europese identiteitskaart. De smartcard moet samen met het nieuwe paspoort, dat de gebruikelijke vorm van een boekje zal hebben, per 1 januari 2001 klaar zijn. Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) heeft dit aan de Tweede Kamer meegedeeld.

De nieuwe reisdocumenten moeten fraudebestendiger zijn. De staatssecretaris meent dan ook dat in de strijd tegen misbruik voor de uitgifte van identiteitskaarten en paspoorten door gemeenten extra waarborgen moeten gelden.

Het paspoort wordt sinds enkele jaren decentraal uitgegeven. Onderzoeksinstituut TNO heeft al gewaarschuwd voor het klaar-terwijl-u-wachtprincipe van gemeenten. Ook zouden anderen dan de houders van het document, zogenoemde lookalikes, het paspoort gebruiken.

Kohnstamm vindt dat paspoorten en indentiteitskaarten beter moeten worden beveiligd. Zo moeten de makers gebruikmaken van “hoogwaardige technologie en exclusieve materialen” en zullen persoonsgegevens worden gekoppeld aan bijvoorbeeld lasergravures. Op deze manier worden vervalsingen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken “praktisch onmogelijk”.

Ook denkt de staatssecretaris aan het aanbrengen van een biometrisch kenmerk, bijvoorbeeld een vingerafdruk, op het nieuwe paspoort. Daarover wil hij eerst met de registratiekamer overleggen in verband met bescherming van de privacy.

Het huidige Nederlandse paspoort bleek de afgelopen jaren relatief gemakkelijk na te maken. Vorig jaar werd een Iraniër uit Groningen, die zeker achtduizend paspoorten van verschillende landen had vervalst, veroordeeld tot vier jaar cel. Alleen paspoorten van Duitse en Japanse makelij kon hij niet vervalsen.

De man, met de bijnaam 'de meestervervalser', maakte de paspoorten onder meer met behulp van een touwtje en een lijmstift na. Na zijn arrestatie demonstreerde hij zijn werkwijze en technieken aan justitie. De Tweede Kamer zal morgen overleggen over de nieuwe reisdocumenten.