Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over de zogeheten 'roadshow' van TPG, het van KPN losgemaakte bedrijf dat zich richt op expresbrieven en zakelijk postverkeer en eind deze maand naar de beurs gaat. Deze show was bedoeld om toekomstige aandeelhouders voor het bedrijf te interesseren. Verder in Den Haag Vandaag de voortgang van de kabinetsformatie. Ned.3, 22.34-23.25u.

Vermeulen weet het beter. Zanger Bram Vermeulen laat in dit ego-wetenschappelijk programma zijn gedachten los over stimuli bij de mens. Als het lichaam geen prikkels krijgt, houdt het op met waarnemen. Ned.3, 21.26-22.00u.

Die Verschwender der Nation. Reportage over het ingewikkelde subsidiebeleid in Duitsland. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Nachtstudio. Thema-avond rond het belang van de oceanen, met reportages en gesprekken. Duitsl.2, 0.35-3.3.35u.

DOCUMENTAIRES

The African dream. Slot van een serie over het Afrikaans voetbal gaat over jongeren in het Zuid-Afrikaanse Soweto die zich met een voetbalcarrière willen ontworstelen aan de werkloosheid en het toenemend geweld in de townships. Ned.3, 20.24-20.54u.

Leviathan. Documentaireserie over actualiteiten in hun historische context. Vandaag o.a. de plannen uit 1851 van ingenieur Isambard Kingdom Brunel om een grote ijzeren koepel over Hyde Park te bouwen, en het hedendaagse geloof van druïden nu de zonnewende nadert. Presentatie: Mark Urban. BBC2, 20.30-21.00u.

Werken aan werk special. Portret van de kwaliteitsschoenenfabriek Van Lier in Brabant. In de jaren zestig werkten er 20.000 mensen in de Nederlandse schoenindustrie maar tegenwoordig zijn dat er nog slechts 1000. De fabriek heeft zich kunnen handhaven en de vraag naar het schoeisel is nu zo groot dat er niet aan kan worden voldaan. Ned.3, 20.54-21.26u.

De wereld is klein. Een twaalfjarige meisje neemt in 1980 afscheid van haar ouders om in Dubai als dienstmeisje te werken voor een Bengaalse diplomaat. Deze komt de ouders nog wel eens opzoeken, maar hun dochter is daar nooit bij. Belg.1, 21.25-22.05u.

Ultimate guide: T Rex. Een reconstructie van de Tyrannosaurus Rex met behulp van computeranimaties. Discovery, 22.00-23.00u.

Gevaarlijk stilte: Radio I Jambo, vredesstation in Burundi. Documentaire over het radiostation Radio I Jambo in Burundi dat een half jaar na de genocide in Rwanda in de ether kwam. Filmmaker Rob Hof volgt een tutsi- en een hutu-journalist die bij dit station werken en verzoening centraal stellen. Zij worden voortdurend bedreigd en beschouwd als verraders van hun eigen volk. Ned.1, 23.00-23.46u.

The human body. Serie over de ontwikkeling van het menselijk lichaam. De hersenen zijn waarschijnlijk het meest complexe orgaan op aarde. Iedere hersencel geeft elektrische impulsen af. Wat doet het brein terwijl wij alledaagse dingen doen en wat doet alcohol met de hersenen? Afl.: Brain power. BBC1, 23.20-0.10u.

AMUSEMENT

Retourtje '60. Actrice, regisseur en voormalig directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam Cox Habbema vertelt over wat de jaren zestig voor haar hebben betekend. Ned.1, 23.46-0.19u.

KUNST

VPRO-laat: Laat op de avond na en korte wandeling. Portret van het Amerikaanse Detroit, een stad in verval. De half leegstaande en deels braakliggende spookstad wordt bevolkt door werklozen, laaggeschoolden en zwervers. Burgemeester Dennis Archer tracht voor de verlaten autofabrieken van Ford, Chrysler en General Moters nieuwe investeerders te lokken. Ned.3, 23.16-0.08u.

FILM

The Spy Who Loved Me (Lewis Gilbert, 1977, VS). Derde James Bondfilm met Roger Moore. Samen met Russische spionne Barbara Bach bestrijdt hij de megalomane Curt Jürgens. Ook met het stalen gebit van Richard Kiel. Veronica, 20.30-22.55u.

Tombstone (George Pan Cosmatos, 1993, VS). Zie Film-vooraf. Belg.1, 21.55-0.03u.

Carbine Williams (Richard Thorpe, 1952, VS). James Stewart speelt hoofdrol in tragische biografie van de man die in gevangenschap het geweer uit de titel vervolmaakte. Duitsl.1, 1.05-2.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Grosse Starparade (Paul Martin, 1954, West-Duitsland). Schlagerfilm waarin jonge artiesten via een piratenzender bekendheid verwerven. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.40u., zwart-wit.

Slow Dancing in the Big City (Johan G. Avildsen, 1978, VS). Grotestadstragedie van de latere regisseur van Rocky. Journalist Paul Sorvino ontfermt zich over 8-jarige Puertoricaanse drugsverslaafde en valt voor ernstig geblesseerde ballerina Anne Ditchburn. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.50u.