Rusland ziet 'doorbraak' in kwestie-Kosovo

MOSKOU, 17 JUNI. In Moskou is gisteren de belofte van de Joegoslavische president Miloševic om met de Albanezen van Kosovo te gaan praten, gepresenteerd als een doorbraak en een groot succes van het Kremlin.

De negen punten tellende overeenkomst, ondertekend door de presidenten Jeltsin en Miloševic, heeft volgens Moskou op het laatste nippertje een NAVO-ingrijpen verijdeld. Minister van Buitenlandse Zaken Jevgeni Primakov zei dat nu de weg vrij ligt “voor een reële mogelijkheid” voor vrede in Kosovo. “De bal ligt nu op de helft van de Albanezen”, voegde hij eraan toe.

Miloševic heeft tijdens zijn onderhoud in het Kremlin negen toezeggingen gedaan: de problemen van Kosovo met politieke middelen op te lossen; de onderhandelingen met de gematigde leiders van de Albanezen in Kosovo voort te zetten; af te zien van repressie tegen burgers; geen reisbeperkingen op te leggen aan diplomaten en internationale organisaties die in Joegoslavië zijn geaccrediteerd; vrije toegang te verlenen voor humanitaire organisaties; de terugkeer van vluchtelingen toe te staan en te helpen bij de wederopbouw van hun verwoeste huizen; de aanwezigheid van Servische veiligheidstroepen buiten hun permanente bases te verminderen, op voorwaarde dat het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK zijn “terroristische activiteiten” staakt; de onderhandelingen te heropenen over deelname van Joegoslavië aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE); en samen met Rusland te werken aan vrede en stabiliteit in Europa.

In de opsomming zijn niet alle eisen verwerkt die de Contactgroep voor ex-Joegoslavië vorige week had opgesteld. Met name de VS wilden de terugtrekking van Servische troepen uit Kosovo afdwingen op straffe van NAVO-luchtaanvallen, iets waar Moskou, als enige bondgenoot van Joegoslavië binnen de Contactgroep, fel op tegen is. “We vergeten niet dat we Slavische staten zijn en vrienden”, zei Jeltsin na zijn ontmoeting met Miloševic.

Miloševic zei gisteren - doelend op het UÇK - dat hij niet met “terroristen” zal praten. Ook weigerde hij de speciale troepen uit Kosovo terug te trekken: “Er is geen reden waarom het Joegoslavische leger zich niet op Joegoslavisch grondgebied zou mogen bevinden.”

Hij ontkende dat Belgrado betrokken zou zijn bij “etnische zuiveringen” in Kosovo.

De meeste Russische kranten zijn positief over het akkoord. De Nezavisimaja Gazeta geeft Jeltsin 'een tien' voor zijn diplomatieke interventie. De ochtendkrant Segodnja schrijft dat Moskou op de havik van de NAVO heeft geantwoord met Slavische vriendschap. De Kommersant Daily constateert echter dat Miloševic geen millimeter van zijn standpunten is afgeweken en dat hij heel kundig een deel van zijn problemen heeft afgeschoven op Moskou.

    • Frank Westerman