'Recessie door Azië wereldwijd'

MELBOURNE, 17 JUNi. Een wereldomvattende recessie dreigt, indien de Azië-crisis niet wordt bezworen. De problemen zullen zich dan niet meer tot de regio beperken.

Vice-president Michel Severino van de Wereldbankdivisie Oost-Azië en de Stille Oceaan heeft deze waarschuwing gisteren geuit tijdens een bezoek aan Australië.

Volgens Severino is in het Verre Oosten eerder sprake van een depressie dan van een recessie. De depresssie kan volgens hem diep en langdurig zijn. Hij stelde dat het einde van de eerste cyclus van de crisis in zicht is. “We staan voor een diepe recessie, of eerder gezegd een depressie.”

Severino vreest dat de crisis in enkele maanden kan overslaan. Vooral de koersval van de Japanse yen baart hem zorgen. Severino waarschuwde dat Japan zijn verantwoordelijkheid als economische motor in Azië moet nemen. Een dynamische Japanse economie is een noodzaak. Volgens de Wereldbank-functionaris werken de internationale centrale banken samen om de yen te verdedigen, maar ligt de oplossing in een “overtuigend antwoord” vanuit Tokio.

De gezaghebbende Maleisische minister van Financiën, Anwar Ibrahim, uitte gisteren forse kritiek op Japan met het verwijt dat het land zijn verantwoordelijkheid ontloopt. “De zwakheid van de yen en de traagheid van Japan zijn economie op orde te brengen, in het bijzonder een versterking van het zwakke bankensysteem en het openen van zijn markten, maken de regionale situatie inderdaad somber”, aldus Ibrahim in een redevoering voor Nieuw-Zeelandse gasten.

Ibrahim wees erop dat het wegzakken van de yen het vertrouwen van investeerders in Azië verder heeft ondermijnd. “We huiveren als we eraan denken waar we zullen zijn, indien de yen verder wegglijdt”, aldus Ibrahim in een rede in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. “De sociale gevolgen zullen ernstig zijn.”

Ibrahim deed een beroep op de VS en andere belangrijke landen Japan te helpen, omdat het land de problemen niet alleen aan kan.

Ook de Thaise minister van Handel Supachai Panitchpakdi onderstreepte gisteren dat Japan niet alleen de problemen kan oplossen. Hij wil een gezamenlijk optreden van de grootste industrielanden in de G7.

Vice-president Peter Sullivan van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) zei dat de bank zich weliswaar ook zorgen maakt over een mogelijke wereldwijde recessie, maar nog steeds optimistisch is dat Azië er op den duur economisch bovenop komt. (AP, Reuters)