Onderhandelaar VS bezoekt Japan

WASHINGTON / TOKIO, 17 JUNI. De Amerikaanse onderminister van Financiën en toponderhandelaar Larry Summers bezoekt op korte termijn - mogelijk al morgen - Tokio voor spoedoverleg met de Japanse autoriteiten over de yen-crisis. Dat meldde gisteren minister van Financiën Robert Rubin die daarbij zijn 'ernstige bezorgdheid' uitte over de bedreigende verzwakking van de Japanse munt.

Beleggers putten waarschijnlijk hoop uit deze Amerikaanse demarches want de meeste Aziatische effectenbeurzen, waaronder die van Tokio veerden vanmorgen op. Ook de koers van de yen steeg en zat aan het eind van de handel in Tokio op 143,20 ten opzichte van de dollar, tegen 146 een dag tevoren.

Zegslieden van het Amerikaanse ministerie van Financiën wilden gisteren geen verdere details geven over Summers' aanstaande bezoek aan Tokio. Maar algemeen wordt verwacht dat hij de Japanse regering zal onderhouden over de dreiging dat de verzwakkende yen de Aziatische crisis zal verdiepen. Summers zal waarschijnlijk spreken met de Japanse bewindsman van Financiën Hikaru Matsunaga en de invloedrijke onder-minister voor internationale zaken Eisuke Sakakibara, alias 'Mr. Yen' vanwege diens vermogen om de internationale deviezenmarkten te beïnvloeden.

Rubins missie zou kunnen leiden tot afspraken tussen de VS en Japan om de yen te steunen. Robert Rubin wilde gisteren in antwoord op vragen een mogelijke interventie van centrale banken ter ondersteuning van de yen niet op voorhand uitsluiten.

Op de effectenbeurs in Tokio zorgde het herstel van de yen aanvankelijk voor een duidelijke stijging van de aandelenkoersen, maar de winst ging later verloren. De Nikkei-index sloot met een klein verlies van 5,00 punten op 14.715,38. Beurzen in andere Aziatische landen boekten echter flinke winsten.

In Zuid-Korea maakte de koersindex een spectaculaire sprong van 8,5 procent. De Hang Seng-index in Hongkong was halverwege de dag 3,8 procent hoger. Op de beurzen in Singapore, Maleisië, Taiwan en Indonesië lagen de winsten tussen 0,8 en 3 procent. Ook de koersen van de meeste valuta's in de regio gingen omhoog. Een uitzondering was de Indonesische roepia. De koers zakte naar 16.700 roepia per Amerikaanse dollar en kwam daarmee in de buurt van het historische dieptepunt van januari. (AP, Reuters)