Noord-Korea open over export van raketten

TOKIO, 17 JUNI. Noord-Korea zal doorgaan met het ontwikkelen, testen, installeren en exporteren van ballistische raketten. Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA gisteren gemeld. Zolang de Verenigde Staten economische sancties tegen Noord-Korea handhaven is de regering in Pyongyang gedwongen de export van raketten met kracht aan te pakken, aldus KNCA.

De verklaring wordt gezien als reactie op recente Amerikaanse beschuldigingen dat Noord-Korea technologie voor de vervaardiging van kernwapens en raketten exporteert, onder andere naar Pakistan, dat vorige maand zijn eerste kernproeven hield. Het is voor het eerst dat Noord-Korea officieel toegeeft raketten te exporteren.

“Als de Verenigde Staten werkelijk de export van onze raketten willen voorkomen, dan zouden ze het economische embargo zo snel mogelijk moeten opheffen en een vergoeding moeten geven voor de schade die veroorzaakt wordt door het staken van de export van raketten”, aldus het Noord-Koreaanse persbureau. “Onze export van raketten is gericht op het verkrijgen van buitenlandse deviezen die we nu nodig hebben.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Noord-Koreaanse verklaring gisteren “onverantwoordelijk”. Ze zou bovendien een mogelijke versoepeling van Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea bedreigen. “Als Noord-Korea de betrekkingen met de Verenigde Staten wil verbeteren en een verzachting van de sancties wil, zal het beheersing moeten betrachten op het terrein van de raketten, zowel bij de export als bij de eigen raketontwikkeling”, zo reageerde het State Department.

Amerikaanse officiële woordvoerders zeggen al jaren over bewijzen te beschikken dat Noord-Korea Scud-raketten aan Iran en Syrië heeft geleverd. Maar de pogingen van de regering-Clinton om dergelijke verkopen te stoppen hebben niets opgeleverd.

Noord-Korea is volgens defensie-experts begin jaren tachtig begonnen met het ontwikkelen en produceren van ballistische raketten. Als basis daarvoor werd de Sovjet-raket van het type Scud-B, met een reikwijdte van driehonderd kilometer, gebruikt. In de jaren negentig volgde de Rodong 1, met een reikwijdte van duizend kilometer. Deze werd in 1993 getest, hetgeen in Japan grote bezorgdheid veroorzaakte. De in ontwikkeling zijnde Rodon 2 zou een reikwijdte van 1.500 kilometer hebben. Volgens deskundigen zijn ook de Taepodong 1 en 2 in ontwikkeling, met reikwijdtes tot vierduizend kilometer. (Reuters, AFP)