Nederland voor Duitse bedrijven poort naar Europa

Duitse ondernemingen kiezen niet meer alleen voor een vestiging in Nederland vanwege de Nederlandse afzetmarkt.

Steeds meer valt de keuze op Nederland om vandaar de Europese markt te kunnen bewerken. Tweederde (66 procent) van Duitse bedrijven die actief zijn in Nederland, draait ook omzet elders in Europa. Twee jaar geleden was dat nog 40 procent.

De cijfers staan in een vandaag gepubliceerd rapport over Duitse investeringen in Nederland. Het accountantsbureau KPMG, de Deutsche Bank de Bary, het Netherlands Foreign Investment Agency en de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel komen elke twee jaar met zo'n rapport op basis van een enquête onder Duitse moederconcerns en dochterbedrijven in Nederland.

De Nederlandse arbeidsmarkt vaart wel bij de Duitse activiteit. Duitse dochterbedrijven zijn momenteel goed voor een omzet van 58 miljard mark en ongeveer 100.000 banen.