Na misdragingen van fans; Sprengers sluit straf niet uit voor Engelsen

PARIJS, 17 JUNI. Jeu Sprengers, bondsvoorzitter van de KNVB, sluit niet uit dat Engeland opnieuw wordt uitgesloten van deelneming aan internationale voetbalwedstrijden als de supporters uit dat land zich blijven misdragen. De Limburger, die ook lid is van het uitvoerend comité van de Europese voetbalunie UEFA, reageert hiermee op de ongeregeldheden in en om Marseille, waarbij de afgelopen dagen talrijke Engelse hooligans werden gearresteerd. Sprengers: “Als bij herhaling blijkt dat Engelse voetbalfans zich misdragen, dan acht ik het niet uitgesloten dat er opnieuw een verbanning komt.”

Engeland werd naar aanleiding van het Heizel-drama in 1985 al eens voor vijf jaar uitgesloten van internationale voetbalwedstrijden op het continent. Voorafgaand aan de Europa Cup 1-finale in Brussel kwamen door ongeregeldheden op de tribunes tussen fans van Juventus en Liverpool 39 mensen om het leven. De Engelsen kregen later een jaar gratie en werden in 1990 weer toegelaten tot het Europese voetbaltoneel.

Een nieuwe verbanning zou voor Engeland consequenties kunnen hebben voor de deelname aan het eerstkomende Europese kampioenschap dat Nederland en België in 2000 samen organiseren. Sprengers: “Natuurlijk moeten we oppassen wie we op dat evenement wel en niet toelaten. De problemen in Marseille zijn maandag al ter sprake gekomen in een vergadering van UEFA-officials die deel uit maken van het FIFA-bestuur. Het punt is dat de wereldvoetbalbond tamelijk machteloos staat. De FIFA kan immers geen civiele straffen opleggen.”

Vanuit Nederland constateert KNVB-directeur Harry Been, lid van het dagelijks bestuur Euro 2000, dat het hier gaat om supporters die zonder toegangsbewijs kennelijk met agressieve bedoelingen afreizen naar Frankrijk. “Wij vinden het niet verrassend wat er in Marseille is gebeurd. Het thema heeft de voortdurende aandacht in het overleg tussen de betrokken ministeries van Nederland en België. Als Engeland én ook Duitsland zich kwalificeren voor het EK 2000 zullen er adequate maatregelen moet worden genomen. De Engelsen hebben op hun eigen EK in 1996 al bewezen dat hun preventieve aanhoudingsbeleid goed werkt.”

Sprengers verwacht dat vanuit Londen dergelijke maatregelen ook voor het huidige WK worden genomen. “Want de Engelse regering heeft inmiddels op niet mis te verstane wijze het gedrag van de hooligans veroordeeld en zal dus niet lijdzaam blijven toezien.”

Ook Duitse fans zijn de afgelopen dagen in opspraak geraakt. Zij misdroegen zich in Parijs rond de wedstrijd Duitsland-Verenigde Staten. Sprengers: “Zij hebben met geweld geprobeerd het Parc des Princes binnen te dringen. Ook daar heb ik geen begrip voor, maar ik vind het wel enigszins verklaarbaar omdat ze dachten recht te hebben op kaartjes die er niet waren. Tegen het Engelse geweld kijk ik heel anders aan. De hooligans hebben zich als wilde beesten gedragen. Ik vraag me af met welke intentie deze mensen naar Frankrijk zijn gekomen. Zij hebben meer dan duizend kilometer gereisd om rotzooi te schoppen.”

Sprengers is niet te beroerd om de hand in eigen boezem te steken. De Nederlandse bekerfinale Ajax-PSV in de Rotterdamse Kuip werd immers ook gespeeld in een zeer onrustig decor. “Daar gruw ik nog steeds van en ik ben het zeker niet vergeten. Op tv heb ik waarschijnlijk niet alles gezien. Het was verschrikkelijk.”

Maar op het WK is Sprengers tot nog toe best te spreken over het gedrag van het Oranje-legioen. “Dat verdient een dikke pluim. Bij de zwaar beladen wedstrijd Nederland-België is helemaal niets gebeurd. Ook rond de openingswedstrijd Brazilië-Schotland hing een feestelijke sfeer. De problemen met de Engelse fans zijn een smet die het WK niet verdient. Ik had nog zo gehoopt dat we hiervan verschoond zouden blijven.”