Modehuis Gucci mogelijk overgenomen

ROTTERDAM, 17 JUNI. Het Italiaanse modehuis Gucci, dat aan de Amsterdamse beurs is genoteerd, heeft gisteren bekendgemaakt dat 9,5 procent van de aandelen zijn opgekocht door Prada. Gucci ontkent dat beide bedrijven besprekingen voeren over een overname of fusie. Analisten verwachten dat Prada (niet-beursgenoteerd) binnenkort een bod zal uitbrengen op de overige aandelen van Gucci.

Prada, dat vorig jaar een omzet behaalde van ruim 1 miljard gulden, en Gucci (omzet bijna 2 miljard gulden) zijn met Versace en Armani vier van de meest succesvolle Italiaanse modehuizen in de afgelopen twintig jaar. Maar Gucci heeft relatief zwaar geleden onder de financiële crisis in Azië, waar een groot deel van de export naar toe ging. De koers van het aandeel Gucci op de beurs in Amsterdam heeft het de afgelopen maanden niet best gedaan, maar is de laatste weken weer fors gestegen tot boven de 107 gulden. In april vorig jaar, een jaar na de introductie, bereikte de koers een recordhoogte van ruim 140 gulden. Maar in november vorig jaar was de koers gezakt naar 60 gulden. Vorige week bleken de cijfers over het eerste kwartaal teleurstellend. De nettowinst was gedaald van 96 tot 86 miljoen gulden, de omzet van 509 tot 502 miljoen gulden. Sinds januari heeft Prada bijna een half miljard gulden besteed aan het belang van 9,5 procent.