Miljarden weg bij Duitse eenwording

ROTTERDAM, 17 JUNI. Bij de Duitse eenwording is op grote schaal gefraudeerd met geld van de Treuhandanstalt, de organisatie die is belast met de sanering en privatisering van de Oost-Duitse industrie. De Duitse hereniging is bovendien misbruikt om miljarden te verduisteren bij de omwisseling van oost- in westmarken.

Dit heeft een onderzoekscommissie uit de Duitse Bondsdag onder voorzitterschap van SPD-politicus Volker Neumann gisteren aan de Bondsdag gerapporteerd. Na drie jaar speuren begroot de onderzoekscommissie 'DDR-Vermögen' dat er tussen de drie en elf miljard mark is “zoekgeraakt”.

De commissie verwacht dat veel onopgeloste fraudegevallen pas na oktober 2002 kunnen worden opgelost. Dat is de datum waarop economische en financiële fraudes zullen zijn verjaard. De commissie wijst in haar onderzoek met name op het misbruik van openbare middelen bij de Westduitse werf Bremer Vulkan. Deze misbruikte geld dat was bestemd voor de sanering van Oostduitse werven in het eigen bedrijf. Niettemin ging Bremer Vulkan, waar volgens de commissie 850 miljoen mark verdwenen is, in 1996 failliet. Tegen voormalig bestuursvoorzitter Hennemann loopt nog steeds een gerechtelijk onderzoek.

Ook in nog 196 andere omstreden Treuhand-transacties zijn zakenlieden en ambtenaren in staat van beschuldiging gesteld. Niettemin maakt de onderzoekscommissie gewag van het topje van de ijsberg. “Zowel de bondsregering als de deelstaten onderschatten welke economische criminele energie er bij de Duitse eenwording is vrijgekomen”, aldus Neumann.