Opinie

    • Youp van ’t Hek

Mijn neef & ik

Mijn neef en ik willen niet langer op dezelfde hangbank met hetzelfde beugeltje bier en bakje cornuco's, dus moeten we de wijk in. Wat ligt voor de hand bij Brazilië-Marokko? Het Braziliaanse café in de binnenstad of een van de reljongerencentra in de probleemwijk Bos en Lommer. Beide te voorspelbaar. Ik bel met Achmed uit Gouda. Hij is een van de begeleiders in het Goudse jongerencentrum Akouan. We zijn meer dan welkom.

Hij wacht ons op bij de deur en denkt dat ik de nieuwe wethouder ben. Die blijkt ook te komen, samen met een collega, net als twee journalisten van de plaatselijke sufferdjes. Zij vragen op hun beurt weer wat ik daar kom doen. Voetbal kijken. Als cabaretier? Nee, als journalist! Maar u bent toch cabaretier? Nee, ik ben de nieuwe wethouder.

Achmed vertelt dat het tijdens de wedstrijd tegen de Schotten een heksenketel was en hij voorspelt een beetje lacherig 2-1 voor Marokko. Ik optimist met hem mee, maar de valse hoop wordt door Ronaldo, Rivaldo en Bebeto vermorzeld. Onder het genot van heel zoete mint-thee horen we Marokkaanse jongens (geen enkel meisje!!!) kreunen en knarsen van teleurstelling. De wereldkampioen is meedogenloos en de heksenketel blijft uit. Het komt niet verder dan een tuinvijvertje. Nog nooit heb ik een zaaltje na een eindsignaal zo snel leeg zien lopen. Was het leuk? Ja, maar je hebt niks te zoeken in het huis van de rouw. We danken Achmed en zijn vrienden en verlaten het beetje troosteloze pand in de doodlopende Goudse straat. Is niet symbolisch hoop ik.

    • Youp van ’t Hek