'Ku Klux Klan wil mars tegen geweld'

JASPER, WASHINGTON, 17 JUNI. De Ku Klux Klan heeft gisteren toestemming gekregen om op zaterdag 27 juni een mars te houden in het Texaanse Jasper, waar op 7 juni James Byrd, een zwarte inwoner van het stadje, het slachtoffer werd van een racistische moord. De Klan wil zich met de mars officieel distantiëren van de moord op Byrd.

Een Klangroep uit Vidor, honderd kilometer van Jasper, heeft de moord veroordeeld en zegt alleen met vreedzame middelen te streven naar “de bescherming van blanke rechten, het behouden van blanke geschiedenis en het verzekeren van een betere plaats voor het blanke ras.”

Plaatsvervangend sheriff van Jasper, Paul Brister, verklaarde van de Klan te hebben vernomen dat ze “de burgers willen laten weten dat ze er zijn, dat ze beschikbaar zijn en dat men contact met hen kan opnemen.” Volgens de sheriff zal er de dag van de mars voor extra beveiliging worden gezorgd. Hij zei te verwachten dat de Klanleden niet zullen marcheren, maar zich zullen beperken tot een discussie op een hoek van de straat. Volgens de autoriteiten heeft de Klan toegezegd geen wapens mee te brengen en geen geweld uit te lokken. Volgens KKK-leider Michael Lowe zullen 15 leden van zijn factie gekleed gaan in de traditionele witte kappen.

Algemeen wordt gevreesd dat de Ku Klux Klan-mars de raciale spanningen zal aanwakkeren. Afgelopen week overleefden in de staten Louisiana en Illinois twee zwarte mannen aanslagen die een kopie leken te zijn van de moord in Jasper. In beide gevallen werd het slachtoffer achter een auto gebonden en over de grond gesleurd. De dag van de begrafenis van James Byrd kwamen zwaarbewapende leden van de Black Muslims en leden van de New Black Panther Party uit Dallas en Houston naar Jasper, om naar eigen zeggen de zwarte bevolking te trainen in zelfverdediging. (AP, Reuters, AFP)