Kohl: EU nog lang geen compromis over netto bijdrage

CARDIFF, 17 JUNI. Pas volgend jaar maart kan een compromis worden gevonden over de toekomstige financiering van de Europese Unie. Dat voorspelde de Duitse bondskanselier Kohl gistermiddag aan het einde van de tweedaagse bijeenkomst van de Europese regeringsleiders in Cardiff.

In Cardiff werd besloten tot een speciale top van staats- en regeringsleiders volgend jaar maart, over de financiering van de Europese Unie.

Volgens Kohl zal dan pas, “laat in de avond”, overeenstemming worden bereikt over het heikele onderwerp van de netto bijdrage van lidstaten aan de EU. Kohl voorspelde dat alle eerdere pogingen om te komen tot een regeling zullen mislukken.

Gisteren bereikten Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zweden - die vinden dat hun nettobijdrage te hoog is - dat in de conclusies van de top de vaststelling is opgenomen dat zij een “algemeen correctiemechanisme” willen. Tevens staat in die conclusies dat andere lidstaten zo'n regeling niet wensen. Volgens Kohl is overeenstemming over deze zaak slechts mogelijk aan het einde van de onderhandelingen over de EU-begroting voor de jaren 2000 tot 2006.

Premier Kok zie gistermiddag dat nu “de stukken op het bord zijn gezet voor de laatste ronde”. Hij voorspelde nog een hevige strijd: “De messen zitten nog in de foedralen, maar zijn wel geslepen.” De Europese Commissie gaat onderzoeken hoe een Griekse blokkade van geld voor Turkije kan worden omzeild. Dit geld is Turkije beloofd in ruil voor de douane-unie die in 1996 startte. Griekenland blokkeert sinds begin 1996 de toegezegde 375 miljoen ecu omdat het eerst grensgeschillen met Turkije geregeld wil zien. De overige veertien EU-landen willen dat de Commissie bekijkt of het geld ondanks het vetorecht van Griekenland aan Turkije kan worden betaald. Hun besluit is volgens diplomaten vooral bedoeld om Griekenland te laten voelen dat het op dit punt geïsoleerd staat.

Niet geïsoleerd staat Griekenland met het standpunt dat Turkije niet kan worden behandeld als de Oost-Europese kandidaatlanden. Ook Duitsland en Luxemburg verzetten zich hiertegen. Groot-Brittannië had Turkije willen aanmerken als twaalfde kandidaat voor toetreding tot de EU, maar die kwalificatie sneuvelde. Turkije is verbolgen omdat op de top eind december in Luxemburg voorwaarden gesteld werden aan lidmaatschap, onder meer op het gebied van mensenrechten.

De Griekse premier Simitis heeft maandag in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Clinton gezegd dat diens verzoek iets te doen voor Turkije niet overeenkomt met de strategie en politiek van zijn land. Volgens Simitis is Turkije verantwoordelijk voor eventuele spanning die volgens Clinton daardoor kan ontstaan. De Britse premier Blair vond dat de discussie in Cardiff beter was dan eerdere gesprekken hierover. “We onderwerpen de kandidatuur van Turkije aan dezelfde regels als die van andere landen. Dat is nu heel, heel duidelijk gemaakt”, aldus de Britse premier. “Het is nu aan Turkije om te antwoorden.”